Acuzatiile de "coruptie" lansate de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, la adresa ambasadorului SUA Nicholas Taubman sunt "inacceptabile si nedemne de statutul de presedinte de Camera", ne-a declarat Günther Krichbaum, presedintele Comisiei de Afaceri Europene din Bundestagul german si fost raportor pentru Romania al grupului crestin-democrat (CDU-CSU). Contactat telefonic, Krichbaum a explicat pentru "Romania libera" miza euroalegerilor de duminica si ingrjiorarea Germaniei fata de incetinirea reformelor in justitie. Pentru crestin-democratul german lupta anticoruptie este "dovada statului de drept", dar semnalele din ultima vreme, printre care si dizolvarea comisiei prezidentiale privind anchetarea ministrilor, nu servesc acestui scop. "Nu sunt semnale bune, mai ales ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie ca si pana acum sarcina cea mai ambitioasa a conducerii", spune politicianul german. Referitor la suprapunerea euroalegerilor cu referendumul, Krichbaum arata ca aceasta este o procedura normala in Germania si chiar una care ar putea creste participarea la urne. O prezenta ridicata la scrutinul de duminica ar fi un "semnal important", mai ales ca Tratatul de Reforma ce va intra in vigoare din 2009 atribuie mai multe puteri Parlamentului European.
Gunther Krichbaum este presedintele Comisiei de Afaceri Europene din Bundestag. Din 2002 el este si raportorul pentru Romania al grupului crestin-democrat (CDU-CSU) din parlamentul german. Contactat telefonic, Krichbaum a explicat pentru "Romania libera" miza euroalegerilor de duminica si ingrijorarea Germaniei fata de incetinirea reformelor in justitie.
» Cat de important e ca la alegerile de duminica sa se prezinte cat mai multi votanti?
Consider ca este important, deoarece sunt primele euroalegeri din Romania. Iar Romania a dorit sa devina membra a Uniunii Europene, ceea ce din fericire s-a si intamplat pe 1 ianuarie 2007. De aceea este important ca populatia sa spuna "da" Europei si reprezentantilor Parlamentului European. De altfel, Romania nu va putea sa ridice vocea in mod eficient in UE decat dupa ce-si va fi ales europarlamentarii, deoarece, conform noului Tratat de Reforma, acestia vor avea mult mai multe puteri decat in trecut.
» Sunteti presedintele Comisiei de afaceri europene din Bundestag. Care va fi relatia dintre Parlamentul European si parlamentele nationale, conform noului Tratat?
Parlamentul European va putea lua pozitie in mult mai multe domenii politice decat in trecut si va avea putere de codecizie inclusiv in privinta justitiei si afacerilor interne. In Bundestag avem legaturi stranse cu colegii din Parlamentul European, deoarece trebuie sa adoptam multe directive europene. Multe din deciziile ce se iau la Bruxelles au consecinte directe asupra legislatiei nationale, de aceea este foarte indicata o legatura stransa cu colegii din PE.
» E important ca o asemenea comisie, in prezent condusa de Viorel Hrebenciuc, sa fie mai activa si in parlamentul romanesc?
Cu siguranta. Comisia exista deja si pornesc de la premisa ca are o colaborare stransa cu colegii din PE, pentru ca aceasta colaborare este in interesul Romaniei.
» Concomitent cu euroalegerile, are loc in Romania si un referendum privind introducerea votului uninominal. Este o procedura neobisnuita?
Nu, in nici un caz. si noi in Germania avem diferite alegeri in aceeasi zi. Este bine asa pentru ca astfel cresc sansele unei participari mai mari la urne. Mai ales ca in cazul referendumului e nevoie de prezenta a cel putin 50% din alegatori, pentru ca acesta sa fie validat. Regretabil si de neinteles mi se pare insa faptul ca orarul sectiilor de votare e diferit pentru alegeri si pentru referendum. Este esential sa-l castigi pe cetatean in codecizia politica, iar drepturile cetatenesti nu trebuie circumcise. Acestea sunt jocuri marunte pentru care nici cetateanul nu va avea intelegere.
» Exista ingrijorari in Germania cu privire la reformele din Romania dupa aderare, mai ales in domeniul justitiei si luptei anticoruptie?
Constatam ca lipseste ritmul de pana acum al reformelor. Ar fi bine pentru Romania, dar mai ales pentru cetatenii romani, caci reformele sunt intotdeauna in interesul cetatenilor unei tari, ca ritmul reformelor ce a existat inainte de aderare sa poata fi observat si azi. Insa acest lucru nu se intampla. Cel mai recent exemplu este cu siguranta dizolvarea comisiei prezidentiale care dadea unda verde anchetarii ministrilor suspectati de coruptie. Nu sunt semnale bune, mai ales ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie ca si pana acum sarcina cea mai ambitioasa a conducerii. Iar astfel de masuri cu siguranta nu servesc acestui scop.
» Germania a urmarit atent si critic reformele si lupta anticoruptie din Romania. Care ar putea fi urmarile daca politicienii romani ignora in continuare semnalele din afara?
Este important ca nu doar Germania, ci si Comisia Europeana sa stimuleze cu mult angajament lupta anticoruptie. Coruptia ii loveste intotdeauna pe cei saraci dintr-o societate. Pe cei care nu-si permit sa dea bani pentru diferite servicii, de la o simpla vizita la doctor la fapte grave de coruptie, cum ar fi anumite decizii ale functionarilor publici. Din perspectiva statului de drept, a justitiei si democratiei, este foarte important sa fie luate toate masurile necesare pentru combaterea coruptiei. Lupta anticoruptie este pentru mine dovada statului de drept. Daca nu se combate coruptia, se pune intrebarea in ce masura mai putem vorbi de un stat de drept. De aceea ne dorim, atat in Bundestag, cat si in UE, ca Guvernul roman sa ia toate masurile in acest sens. Din aceasta perspectiva nu pot intelege ca atunci cand ambasadorul SUA aduce in atentie aceste evolutii sa fie denigrat de catre presedintele Camerei Deputatilor intr-o maniera inacceptabila si nedemna de un presedinte de Camera. In Germania ar fi dus cu siguranta la demisia respectivului presedinte de Camera.
» E timpul pentru o innoire politica, prin schimbarea sistemului de vot, astfel incat politicienii sa poata fi mai usor trasi la raspundere de electorat?
Daca in urma referendumului s-ar modifica sistemul de vot, cu siguranta ca pe viitor acest lucru va contribui la o mai mare transparenta a actului politic. Dar este decizia Romaniei.
» Care este mesajul dvs. pentru alegerile de duminica?
M-as bucura daca ar fi o participare mare la urne, ar fi un semnal important. si m-as bucura si mai mult daca pe viitor Romania ar reusi sa impuna teme pe agenda europeana. Romania este membru cu drepturi depline de la 1 ianuarie si din acest motiv ne dorim ca ea sa se implice mai mult si mai activ decat in trecut in gasirea unor teme proprii. De exemplu, in problemele regionale – politica la Marea Neagra, chestiunea Kosovo – sunt toate teme in care avem nevoie urgenta de Romania.
CAZUL OLTEANU
Declaratie inacceptabila
» Considerati ca a fost exagerata reactia lui Bogdan Olteanu?
Nu doar exagerata, ci complet inacceptabila. Nu este demna de un presedinte de Camera inferioara a Parlamentului. Ambasadorul
american este inainte de toate primul reprezentant al statului sau in Romania. Cand subliniaza aceste deficiente in privinta luptei anticoruptie, se gandeste cu siguranta
in primul rand la oamenii din aceasta tara. Iar remarcile sale au fost facute intr-o maniera foarte moderata. De aceea iesirea presedintelui Camerei Deputatilor
a fost complet nepotrivita.