13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialVladimir Putin, "tatal natiunii"

Vladimir Putin, „tatal natiunii”

Sustinatorii lui Putin fac apel la istorie incercand sa justifice crearea pentru acesta a rolului de "tata al natiunii".

Fantezia si resursele puse
in slujba lui Vladimir Putin par nelimitate: filmul "1612", produs de un prieten apropiat al presedintelui rus, care a avut premiera recent in Rusia, face o paralela intre evenimente dramatice de acum patru secole si situatia actuala, remarca, recent, "The Wall Street Journal".
In 1612, o revolta populara a alungat din Moscova o armata polono-lituaniana. Imediat dupa aceea, o adunare nationala a pus capat unei lungi perioade de lupte interne pentru putere, alegandu-l ca tar pe Mihail Romanov, intemeietorul imperiului rusesc. "Salvarea" tarii de catre Mihail Romanov inglobeaza idei la care actuala putere tine foarte mult, cum ar fi necesitatea de a avea un conducator puternic si apelul la patriotism pentru a lupta impotriva "interventiilor straine tradatoare". Filmul "este similar" cu "povestea" venirii la putere a lui Putin, mesajul fiind ca "el a venit si a rezolvat toate problemele", opunandu-se si puterilor straine, aprecia analistul Nikolai Petrov de la Centrul Carnegie din Moscova.
Dupa opt ani, Vladimir Putin s-a angajat sa respecte Constitutia tarii si sa renunte la functia de presedinte. Dar este clar ca acest lucru nu va insemna renuntarea la putere. Prevalandu-se de sondajele de opinie, care arata ca majoritatea rusilor il vrea in continuare pe Putin, colaboratorii si sustinatorii sai se straduiesc sa ii gaseasca un rol care sa ii permita pastrarea controlului si continuarea programului politic, promovat in tara ca "Planul lui Putin". Oficiali rusi de rang inalt dau asigurari aproape zilnic ca Putin va ramane intr-un fel sau altul un "lider national" care va conduce guvernul, chiar daca nu va avea o functie oficiala, un rol apropiat celui pe care l-a jucat liderul chinez Deng Xiaoping, remarca "The Wall Street Journal".
Unul dintre ideologii importanti ai partidului pro-prezidential "Rusia Unita", Abdul Hakim-Sultigov a propus "imprumutarea" unui mecanism legislativ din secolul 17 pentru definirea rolului lui Putin dupa alegerile legislative si prezidentiale de la inceputul anului viitor. Sultigov a propus convocarea unei adunari nationale care sa il proclame pe Putin "tata al natiunii", reprezentant suprem al poporului, care ar supraveghea guvernul si s-ar asigura ca acesta isi face datoria. Purtatorul de cuvant al lui Putin a declarat ca aceasta idee este "o propunere politica legitima", negand insa ca ar fi pornit de la Kremlin.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă