21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecial"Martea neagra" in Franta

„Martea neagra” in Franta

» Sindicatele greviste sunt de stanga si extrema stanga trotkista.

Sute de mii de functionari publici s-au alaturat ieri grevei din sectorul transporturilor, aducand economiei Frantei pierderi de 400 milioane de euro pe zi.

Pentru ca franta intelege prin "functionari publici" "salariati de la bugetul de stat", ieri au oprit lucrul 900.000 de profesori, angajatii Postei, asistentele medicale, serviciile meteorologice si agentii fiscali. Protestele lor se adauga grevei declansate in urma cu o saptamana de feroviari – careia i s-au alaturat transportatorii din regiunea pariziana –, si "blocajului" a jumatate din universitatile franceze de catre studenti nemultumiti.
Sindicatele functionarilor denunta planurile guvernului de restructurare a sectorului public cu 22.900 de posturi in 2009 si solicita cresterea salariilor. In schimb, feroviarii si transportatorii refuza reforma "regimurilor speciale" care permit lucratorilor din aceasta categorie sa se pensioneze foarte devreme, cu pensii egale cu ale muncitorilor din alte categorii. Reforma regimurilor speciale este unul din programele esentiale pentru "ruptura" cu statul paternalist anuntata de Nicolas Sarkozy in programul sau.
La randul lor, studentii protesteaza impotriva reformei autonomiei universitare care, in viziunea lor, echivaleaza cu privatizarea universitatilor.
Toate cele trei greve sunt impopulare in randurile populatiei si in special in randurile parizienilor, exasperati de haosul din transporturi si servicii, Sarkozy mentinandu-si o cota de popularitate de 53%.

COSTURI
» Le malaise franIais encore une fois

Potrivit ministrului Economiei, Christine Lagarde, costurile zilnice ale "mobilizarii" greviste costa Franta pana la 400 milioane de euro pe zi. 15 parcuri industriale sunt in pragul inchiderii pentru ca nu mai sunt aprovizionate cu materii prime. Industria confectiilor raporteaza scaderi cuprinse intre 40% si 50% ale cifrei de afaceri, cifra nemaivazuta din mai ’68, afirma patronatele. Acelasi procent in reducerea frecventarii marilor galerii comerciale Printemps, Lafayette, BHV. Restaurantele pariziene au inregistrat si ele pierderi intre 20% si 40%, si numeroase spectacole sunt anulate din lipsa de spectatori. Nici vanzatorii de biciclete sau taximetristii n-au facut cine stie ce profit.

Cele mai citite

Ciclonul Ashley: Sunt așteptate precipitații de până la 80l/metru pătrat. Sfaturi pentru populație

Ciclonul mediteraneean Ashley va aduce ploi abundente și vijelii în toată țara până luni, au transmis meteorologii ANM. Se estimează că în anumite zone...

Bărbat bătut până la inconștiență de o mamă și fiul ei

Agresiunea a avut loc pe o stradă din sectorul 5, la primele ore ale dimineții Agresorii au fost deranjați de faptul că victima aduna PET-uri...

Șapte mașini lovite de o șoferiță pe o stradă din municipiul Focșani

O șoferiță din Vrancea a lovit șapte autoturisme parcate regulamentar pe o stradă din municipiul Focșani. „La data de 28.09.2024, în jurul orei 15.20, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă