18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialA murit scriitorul american Norman Mailer

A murit scriitorul american Norman Mailer

Norman Mailer, celebru romancier, jurnalist, dramaturg, scenograf si regizor american, a incetat din viata sambata, la varsta de 84 de ani, din cauza unui blocaj renal, in urma unei operatii la plamani.

Norman Mailer este considerat, alaturi de Truman Capote si Tom Wolfe, creatorul romanului nonfictional, gen numit si "noul jurnalism". Mailer a castigat de doua ori Premiul Pulitzer (pentru "Armatele Noptii" in 1968 si "Cantecul calaului" in 1979). Este de asemenea unul dintre fondatorii ziarului "The Village Voice", un saptamanal de arta gratuit care era distribuit initial in Greenwich Village, New York.
Mailer s-a nascut intr-o familie evreiasca in Long Branch, New York, in 1923, tatal sau fiind contabil, iar mama conducand o firma de menjere si dadace. Norman Mailer a copilarit in Brooklyn, iar in 1939 a intrat la Harvard, unde a studiat inginerie aeronautica. In 1943 a fost inrolat in armata si a luptat in cel de-al doilea razboi mondial in Filipine.
In urma acestei experiente (si inainte de a se inscrie la Sorbona in Paris), Mailer a publicat primul sau roman, "Cei goi si cei morti", care i-a adus faima internationala si care este considerat si astazi unul dintre cele mai bune romane americane despre razboi.
Au urmat romanele "Tarmul barbar" in 1951 si "The Deer Park" in 1955, respins initial de editori din cauza continutului sau erotic. De la mijlocul anilor ’50, Mailer a inceput sa publice articole si eseuri contraculturale, implicandu-se in miscarile culturale si sociale ale anilor ’60. Pe langa ziarul "The Village Voice", Mailer a publicat eseul "Negrul alb: reflectii superficiale asupra hippiotilor", in cadrul volumului "Reclame pentru mine insumi", volum care examineaza violenta, isteria, sexul, crimele si confuzia societatii americane.

Alte opere celebre sunt "Documentele prezidentiale" (1963), "Un vis american" (1965), "De ce suntem in Vietnam" (1967), "Miami si asediul orasului Chicago" (1968), "Despre un foc pe luna" (1970), "Prizonierul sexului"  (1971), "Marilyn" (1973), "Castelul din padure" (2007). In 1963 Mailer a publicat in The New Yorker o povestire intitulata "Vrajitoarea din Westport", care a devenit baza serialului tv "Ce vraji a mai facut nevasta mea Samantha", ce a rulat timp de opt sezoane.
Controversat si contestat ca personaj public, Noman Mailer a avut o viata aventuroasa, din care nu au lipsit alcoolul, drogurile, boxul si femeile. A fost casatatorit de sase ori si si-a injunghiat aproape mortal cea de-a doua sotie in timpul unei petreceri, episod ce i-a atras critici din partea miscarii femeilor, care a acuzat si violenta sexuala din opera sa. A avut noua copii, a candidat la Primaria New York-ului, a produs cinci filme neprofesioniste, a luptat in ring cu boxeri profesionisti, i s-a interzis accesul in cluburile din Manhattan dupa ce a recitat poezie obscena, a dus o adevarata cruciada impotriva emanciparii femeii.
In 1980 a condus o campanie pentru eliberarea lui Jack Abott, un detinut care i-a scris lui Mailer despre conditiile inumane din puscarie, acesta publicand scrisorile primite in volumul "In Belly of the  Beast". La sase luni dupa ce a fost eliberat, Abott a injunghiat mortal un tanar de 22 de ani, opinia publica considerandu-l pe Mailer partial vinovat pentru aceasta crima. Mailer insusi a considerat ca implicarea sa in acest caz este "inca un episod din viata mea in care nu gasesc nimic de care sa fiu mandru". Mailer a publicat si biografii ale unor persoane celebre, precum Pablo Picasso, Lee Harvey Oswald si Marilyn Monroe.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă