9 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialPlesita, diplomatii si terorismul de stat

Plesita, diplomatii si terorismul de stat

Institutul de investigare a crimelor Comunismului (IICCR) a depus ieri la Parchetul General o plangere penala in care ii acuza de terorism pe fostul general de securitate Nicolae Plesita si pe cinci fosti diplomati ai Ambasadei Republicii Socialiste Romania in fosta Republica Federala Germana (Dan Mihoc, Constantin Ciobanu, Ion Constantin, Ioan Lupu si Ion Grecu). Pentru prima data se cere instantei sa se ancheteze faptele de terorism ale unor "servitori" ai regimului comunist. Aceste fapte au aparut mai intai in presa germana din perioada anilor ’80, dar care s-au dovedit a fi reale in zilele noastre, pe baza unor documente declasificate ale serviciilor secrete americane (CIA), dar si din coroborarea unor informatii gasite in arhivele STASI (securitatea est-germana), dar si in arhivele comunistilor din Ungaria. Plangerea penala solicita anchetarea unor acte teroriste care vizau eliminarea fizica a disidentilor romani, cum ar fi Paul Goma, Nicolae Penescu si serban Orescu. Nicolae Plesita este cel care a coordonat miscarea terorista pentru eliminarea persoanelor incomode regimului Ceausescu, el fiind cel care l-a racolat pe teroristul Carlos sacalul pentru organizarea atentatelor care au vizat uciderea unor ziaristi de la Europa Libera. Ziarul nostru a prezentat in exclusivitate documente din arhiva CNSAS privind metodele si tehnicile folosite de unitatea speciala coordonata de Plesita pentru "anihilarea" lui Paul Goma, celebrul disident roman.

 

PlAngere penala la Parchetul General In dosarul "Europa libera"
Diplomatii teroristi ai lui Plesita
» Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR) a depus ieri la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o sesizare penala in care ii acuza de terorism pe fostul general de securitate Nicolae Plesita si pe cinci fosti diplomati ai ambasadei Republicii Socialiste Romania la Bonn (Dan Mihoc, Constantin Ciobanu, Ion Constantin, Ioan Lupu si Ion Grecu).

Institutul sustine ca faptele de care se fac vinovati Plesita si cei cinci fosti diplomati "sunt de o gravitate deosebita, urmarind lichidarea fizica a unora dintre opozantii regimului comunist, precum si provocarea de teama si panica in randul celorlalti contestatari sau potential contestatari ai acestui regim". IICCR considera ca faptele imputabile celor sase sunt, de fapt, infractiuni: omor deosebit de grav, tentativa de omor deosebit de grav, lipsire de libertate, vatamare corporala, abuz in serviciu, nerespectarea regimului materialelor explozive, fals in inscrisuri oficiale, uz de fals, asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Colete explozive
Institutul pentru crimele comunismului sustine ca materialul probatoriu anexat la sesizarea penala consta in documente adunate de la CNSAS, CIA, STASI (fosta securitate germana) si AVH (fosta securitate maghiara). Documentele probeaza ca, in februarie 1981, au fost plasate dispozitive explozive in coletele expediate catre trei importanti contestatari ai regimului comunist (Paul Goma, Nicolae Penescu si serban Orascu), dar si alte fapte ce urmareau eliminarea disidentilor romani.
"Romania libera" a publicat, anul trecut, pe baza unor documente CNSAS, dosarul de securitate emis de Directia 1, sub semnatura lui Nicolae Plesita, ce urmarea "anihilarea si neutralizarea actiunilor ostile initiate de Paul Goma", precum si eliminarea legaturilor disidentului cu postul de radio "Europa libera". Cel care s-a ocupat direct cu "eliminarea" lui Goma a fost, potrivit documentelor CNSAS, colonelul Ilie Merce (actual deputat, fost PRM), care, in calitate de sef serviciu in Directia 1, a coordonat actiunile de "descurajare, intimidare si derutare" a disidentului. In dosarul de securitate sunt enumerate si metodele ce urmau a fi folosite: "se va initia o actiune permanenta de tracasare prin telefon a lui Paul Goma, in scopul de a-l timora si a-i crea o stare permanenta de tensiune"; "trimiterea din capitala si din judete de scrisori si anonime cu continut de intimidare, descurajare, protest si amenintare".

10 milioane de dolari, nota de plata pentru Carlos

Cotidianul nostru a mai prezentat in premiera in anul 2001 o serie de documente legate de actiunile de terorism puse la cale de fostul general de securitate Nicolae Plesita. Actiunile Securitatii, sub bagheta lui Plesita, urmareau eliminarea fizica a unor disidenti politici care au ridicat vocea impotriva regimului comunist, precum si a ziarisilor romani angajati la redactia in limba romana a "Europei libere", cu sediul la München. Potrivit actelor oficiale, culese de o serie de servicii secrete occidentale, generalul Nicolae Plesita, seful Departamentului de Informatii Externe (DIE) in perioada 1980-1984, l-a angajat pe celebrul terorist Carlos "sacalul" sa elimine fizic o serie de disidenti politici. Totodata, Carlos a fost angajat de Securitate sa arunce in aer sediul redactiei romane a "Europei Libere". Din documente reiese faptul ca Plesita l-ar fi platit pe Carlos cu 10 milioane de dolari, bani care au insemnat "rasplata" pentru comiterea atentatului de la München, dar si logistica pentru organizarea actelor teroriste. Interesant este faptul ca in 1980, in timp ce unitatea antiterorista a securitatii il cauta pe Carlos pentru a-l aresta si preda autoritatilor occidentale pentru atentate, Nicolae Plesita, impreuna cu un grup restrans de ofiteri il contactau pe temutul terorist pentru a-i comanda asasinatele de la "Europa Libera". Astfel, Unitatea Militara a Securitatii 0544 cerea la 21 noiembrie 1980 o comanda de echipamant militar, armament care era pus la dispozitie de Unitatea Militara 0297. In cerere era trecuta aprobarea "strict secreta" a ministrului de Interne din acea perioada, Tudor Postelnicu. In comunicatul de atunci se spunea ca "armamentul a fost folosit si consumat in executarea unor misiuni speciale si nu a mai fost recuperat". Echipamentul a fost transferat de la o unitate la alta de catre colonelul Dumitru Costin, iar ultima semnatura a fost cea a generalului Plesita, pe care s-a aplicat stampila "vazut". In aceasta nota apar ca armament si munitie aruncatoare de grenade AG7 si RPG, pistoale Makarov, Walther si Stecikin, pistoale cu amortizoare. Intr-un alt document din 9 decembrie 1981 reiese faptul ca "sacalul" a fost alimentat de securitatea romaneasca cu un nou echipament specializat pentru organizarea de acte teroriste: grenade fumigene cu fum negru, destinate retragerii teroristilor dupa un atac, dar si arme semiautomate cu luneta, 215 kg exploziv plastic cu capse pirotehnice. In acest context, Plesita a reusit intr-un timp scurt sa transforme unitatea terorista de la Departamentul de Informatii Externe (DIE – UM 0544) intr-un cuib pentru sprijinirea teroristilor internationali.


ACUZATII
» CARTITELE DIN AMBASADA

Potrivit unui articol publicat in ziarul german "Die Welt" in 1984, cei cinci diplomati sunt acuzati de fapte de terorism:
Ion Constantin, secretar 3 la ambasada Romaniei la Bonn din acea vreme, cunoscut sub numele de cod "Andrei" si care a colaborat cu Carlos "sacalul", a fost acuzat ca ar fi amplasat o bomba la sediul central al postului de radio "Europa Libera";
Ioan Lupu, secretar 1 la ambasada din Bonn, acuzat ca ar fi rapit si ucis un emigrant roman;
Ion Grecu, atasat militar la ambasada din Bonn, acuzat ca ar fi comis un atentat cu gaz lacrimogen;
Dan Mihoc, secretar 2 la amabasada din Bonn, acuzat ca ar fi planuit atentate cu colete explozive, avandu-i ca tinta pe Paul Goma, serban Orascu si Nicolae Penescu;
Constantin Ciobanu, sef al retelei de racolare a spionilor, suspectat ca ar fi pus la cale atentate impotriva disidentilor romani, printre care si Emil Georgescu, realizator de emisiuni la "Europa Libera".

Cele mai citite

Controalele ITM în 2025: domenii vizate și ce trebuie să știe companiile

Inspecția Muncii va avea o agendă complexă în 2025, concentrându-se pe respectarea legislației muncii și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Printre principalele obiective se numără identificarea...

Două românce vor fi în turul doi la Australian Open 2025, potrivit specialiștilor!

România va fi reprezentată de cinci jucătoare la Australian Open 2025, dar doar două dintre ele sunt favorite să ajungă în turul secund. Conform...

Controalele ITM în 2025: domenii vizate și ce trebuie să știe companiile

Inspecția Muncii va avea o agendă complexă în 2025, concentrându-se pe respectarea legislației muncii și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Printre principalele obiective se numără identificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă