» Marfurile vor invada angrourile si supermarketurile la jumatatea lunii noiembrie, iar in buticuri sau in magazinele de cartier vor aparea in jur de 1 decembrie.
» In aceasta perioada, in porturile chinezesti importatorii romani asteapta si cate doua saptamani pentru incarcarea marfurilor.
» Acelasi brad artificial cumparat din angroul Europa il poti gasi la un pret mult mai mare intr-un magazin de fite din centrul orasului.
» Peste patru miliarde de euro, rezultate din schimburile comerciale romano-chinezesti, nu se regasesc in statisticile intocmite la Bucuresti.
In aceste zile, angroul europa este dominat mai degraba de culori sterse. Multi bucuresteni, in cautare de chilipiruri, bantuie de la o taraba la alta. Blugi, carpete, covoare, haine groase, adidasi, obiecte de uz casnic se regasesc la tot pasul, intr-o repetitie uimitoare. Standuri trase parca la indigo ofera aceleasi marfuri. Urcat pe o masa, un barbat de 30 de ani anunta lichidarea stocului, spunandu-le tuturor ca "orice produs costa doar o suta de mii de lei". Clientii aleg dintr-un morman de haine, dau banii fara sa probeze nimic, apoi iau marfa si pleaca. Desigur, nu primesc nici un fel de bon sau chitanta.
Comert cu banii jos
Cel mai cunoscut angro din Bucuresti nu pare cuprins de spiritul sarbatorilor de iarna. "Acum, noi vindem geci de piele si pantaloni din stofa, dar peste o saptamana vom avea produse pe care oamenii le cumpara de Craciun. Chiar noi, seful meu adica, le aducem din China. Poate ca vaporu’ e pe drum acum. Pe 15 noiembrie sa veniti sa vedeti ce e aici", ne lamureste o vanzatoare. Un paznic ne spune ca majoritatea comerciantilor scot la vanzare produse specifice sarbatorilor in acelasi timp. "Parca sunt intelesi. si vand aceleasi lucruri. Ce gasesti la unu’, vezi si la altu’", zice omul.
Cei mai multi importatori pleaca ei insisi dupa marfa in China. Isi gasesc acolo o conexiune – fie o persoana, fie o firma de incredere – de la care se aprovizioneaza in mod constant. Unii prefera, pentru siguranta, sa plateasca cu banii jos, chiar daca este vorba de sume care pot depasi cateva mii de euro. "Site-uri gen www.alibaba.com sunt o sursa importanta de informatii, dar sunt pline de comercianti-intermediari. Pentru a avea un profit consistent trebuie sa faci afaceri direct cu producatorii. De obicei, se achita un avans de 30% , iar restul se da la incarcarea marfii. Ca sfat, nu trimiteti bani decat in conturi de firma", sustine Robert, un importator cu state vechi.
Plata si comanda prin internet comporta riscuri. Nimeni nu este interesat sa iti preia comanda pe Net pentru ca, oricum, cererea este foarte mare. Negociezi la poarta fabricii, platesti, iti imbarci marfa pe vapor si te intorci acasa.
Este metoda clasica folosita si de cei care detin standuri in angrouri precum Europa. Adesea, mai multi proprietari de taraba pun bani la un loc pana se strange suma necesara achizitionarii unui container de marfa. Cel care a facut o comanda mai consistenta este si cel care pleaca in China. S-au vazut cazuri in care acesta a fugit cu banii ori a refuzat sa le returneze sumele celorlalti motivand ca i-a fost confiscata marfa.
Abundenta de culori
Febra pregatirilor de sarbatori se face simtita pretutindeni, pe ruta Constanta-Beijing. "Daca ati merge acum in China, ati avea impresia ca se pregatesc pentru Craciunul ortodox si nu, sa zicem, pentru anul nou chinezesc sau alte sarbatori de ale lor. Multe locuri din oras sunt impodobite cu globuri, beteala. Muzica din hoteluri este, adesea, cea specifica sarbatorilor noastre. Astfel turistii si clientii occidentali se simt confortabil", spune Gabriel Ghelmegeanu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania – China. Acesta mai sustine ca in noiembrie si decembrie se aduce mai multa marfa decat in februarie-martie, cand piata autohtona asteapta produsele specifice primaverii.
"Importatorii nu vor cheltui mai mult in aceasta perioada, deoarece banii multi se invart la comertul cu electronice, aparatura casnica, medicala. Vedem o piata a produselor mai pestrita, cu produse multe si ieftine si de aceea exista impresia de abundenta", explica Ghelmegeanu.
Dani Mois, un importator, sustine ca porturile din China sunt foarte aglomerate la sfarsit de an. "Transportul pe apa dureaza 28-30 de zile. In sezonul de varf, octombrie-decembrie, se asteapta un timp mai lung, intre doua-trei saptamani, ca sa fie preluata marfa pe un vapor. In plus, se platesc si taxe pentru varful de sezon."
Acest lucru se resimte si la Constanta. Reprezentantii portului sustin ca traficul de marfuri este in crestere, desi este greu de spus cate containere sosesc zilnic. Se aduc din China cantitati mari de fructe exotice – banane, ananas, portocale, nu doar pomi de craciun artificiali, globuri sau beteala. Artificiile nu pot fi importate decat dupa 15 decembrie, deoarece au un regim special.
Noiembrie, varf de sezon
Aceeasi sursa de aprovizionare o au si angrouri mai cu staif, precum Metro. "O parte din articolele destinate sarbatorilor de iarna sunt importate din China, iar altele sunt produse in Romania. Clientii pot gasi in standuri jucarii, o gama variata de decoratiuni, brazi si instalatii luminoase. Compania noastra le-a pus la dispozitia clientilor nostri profesionisti, toate articolele necesare si specifice sarbatorilor de iarna", ne-a declarat Florina Secara, reprezentant al Metro Cash & Carry. In hipermarketurile Cora si Carrefour acest tip de produse inca nu au aparut.
La randul lui, Gabriel Ghelmegeanu avertizeaza ca pretul aceluiasi produs poate varia in functie de locul din care il achizitionezi.
Statistici
» 4,3 miliarde de euro disparute
China a devenit cea mai importanta, daca nu cumva singura tara de unde se importa marfuri specifice sarbatorilor, iar asta se vede si in cifre. Anul trecut, Bucurestiul a anuntat ca schimburile comerciale romano- chineze s-au ridicat la peste doua miliarde de euro, in timp ce datele oficiale publicate la Beijing vorbesc de 6,3 miliarde de euro. Diferenta ar putea fi explicata prin faptul ca o parte din marfa platita din tara ar fi ajuns in alte state europene.
Comert
» Mici comerciaTi, profit de 100%
Proprietarii de magazine de cartier si din provincie au o paine de mancat de pe urma importurilor din China. Mariana se aprovizioneaza de la un angro din Pitesti. Are un magazin in Moreni cu marfuri de sezon, de provenienta chinezeasca. "Articolele specifice sarbatorilor le cumpar in jur de 1 decembrie. Adaosul comercial pe care il practic este de minimum 50%, dar se poate ajunge si la 500%. De exemplu, cumpar un glob cu 2.000 lei si il dau cu 3,5-4 mii de lei. Achizitionez beteala cu o mie de lei si o vand cu 4.000. Daca e de calitate, o iau cu 10.000 si o vand la 15.000."
Marius cumpara din angroul Europa. "In timpul anului, achizitionez haine pe care le revand prin magazinul meu din Campina. De doi ani, am zis sa aduc si globuri, beteala, brazi electrici. Castigurile nu sunt atat de mari ca la haine. Vinzi mai mult, dar adaosul este mai mic. In «Europa» se merge pe principiul primul venit, primul servit. Daca nu sunt acolo la prima ora, sa zicem 6-7 dimineata, nimeni nu-mi tine marfa. Profitabil este sa cumperi o cantitate mare, pentru ca asa scade pretul si, in plus, poti negocia."
Control
» De unde vine pericolul?
In urma cu putina vreme, Romania a fost asaltata de stiri alarmante. "Hainele chinezesti ar putea fi toxice"; "Chinezariile va pun viata in pericol"; "Sute de produse chinezesti interzise de la vanzare". Importatorii sustin insa ca pericolul real apare din dorinta unor comercianti de a cumpara totul la un pret cat mai mic. Din acest considerent, chinezii accepta unele compromisuri calitative care se pot dovedi periculoase. In plus, unii comercianti cumpara cu buna stiinta rebuturi, doar din dorinta de a avea cel mai mic pret de pe piata.
"Ma deranjeaza ca noi, romanii, importam multa marfa made in China de la intermediari vest-europeni la un pret dublu sau triplu. Singura diferenta intre marfa importata direct de romani si cea importata de germani este controlul calitativ sever pe care il fac acestia din urma. In rest, majoritatea marfurilor comercializate in Romania, chiar daca pe eticheta scrie made in Germany, sunt produse in China. In cel mai bun caz ar putea fi asamblate in Germania", spune Dani Mois.
"Importatorii nu vor cheltui mai mult in aceasta perioada, deoarece banii multi se invart in comertul cu electronice, aparate casnice, medicale."
—Gabriel Ghelmegeanu
"Daca nu are comenzi destule, o fabrica din Beijing se poate reprofila rapid pe productia de artificii sau beteala.
Se fac angajari peste noapte, se cumpara sau se readapteaza tehnologiile existente."
Daniel Mois, importator