13.2 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialSupravietuitorii de la Hiroshima regreta ca Paul Tibbets a murit fara sa...

Supravietuitorii de la Hiroshima regreta ca Paul Tibbets a murit fara sa isi ceara scuze

Supravietuitorii bombardamentului atomic de la Hiroshima si-au exprimat vineri regretul ca americanul Paul Tibbets, comandantul echipajului de pe bombardierul B-29 Enola Gay cel care a lansat bomba atomica asupra orasului Hiroshima, a incetat din viata fara sa ceara iertare populatiei japoneze, informeaza AFP monitorizata de Rompres.

Paul Tibbets, care pilota bombardierul B-29 in momentul lansarii bombei A la 6 august 1945, a decedat joi in SUA la varsta de 92 de ani. Aproximativ 140.000 de persoane – aproape jumatate din populatia Hiroshimei din acea perioada – au murit pe loc si alti 80.000 in lunile si anii care au urmat din cauza radiatiilor sau arsurilor, potrivit unor responsabili ai orasului.

SUA nu si-au cerut niciodata iertare pentru bombardementele atomice de la Hiroshima si, trei zile mai tarziu, de la Nagasaki, primele si singurele bombardamente atomice executate asupra unor zone populate din istorie. Bombardamentele au accelerat capitularea Japoniei anuntata la 14 august si semnata la 2 septembrie 1945.

"Tibbets nu si-a cerut niciodata iertare, pretinzand, ca si guvernul american, ca bomba care a pus capat razboiului a salvat milioane de americani si japonezi", a afirmat Nori Tohei, co-presedinte al Confederatiei japoneze a organizatiilor victimelor bombelor A si H. "As fi dorit ca el sa viziteze Hiroshima si sa vada direct ceea ce a facut", a adaugat Nori Tohei, 79 de ani, care a supravietuit deflagratiei. "Fiind soldat, el a urmat ordinele, dar as fi dorit sa recunoasca faptul ca a fost o eroare si sa-si ceara iertare pentru toti cei care au fost ucisi sau au suferit timp de atatia ani", a afirmat el.

Paul Tibbets nu a mai revenit niciodata la Hiroshima, dar a parcurs strazile din Nagasaki la cateva saptamani dupa cel de-al doilea bombardement, constantand distrugerile provocate. La revenirea in SUA, pilotul a fost felicitat de presedintele american din acea perioada Harry Truman si decorat. Promovat general de brigada in 1959, Paul Tibbets s-a retras din armata in 1966.

Cele mai citite

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Un taximetrist a fost bătut de doi clienți, care i-au furat mașina

Doi bărbați au fost arestați preventiv după ce, în urma unui conflict cu un șofer de taxi care a refuzat să îi transporte în...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă