Reabilitarea drumului ce trece prin Pasul Tihuta costa o avere, insa este impracticabil
Miercuri noaptea circulatia a fost blocata vreme de doua ore in Pasul Tihuta din cauza unor tiruri care s-au impotmolit in noroi. Desi nu a nins, nici nu a inghetat, modul in care firmele platite cu bani grei pentru reabilitarea drumului au inteles sa isi faca treaba ii face pe drumari sa anunte ca circulatia pentru traficul greu ar trebui interzisa in aceasta iarna prin Pasul Tihuta.
Gropile adanci, noroaiele de o palma, drumul rupt pe alocuri si lipsa marcajelor transforma in infern orice tentativa de a traversa Muntii Bargaului pe DN 17, numit pompos drum european, prin Pasul Tihuta. Demersul este cu atat mai dificil pentru traficul greu, deoarece, pe alocuri, nu incap cate doua tiruri, pe sensuri diferite. Miercuri noaptea zeci de masini au asteptat vreme de doua ore deblocarea traficului dupa ce doua tiruri, unul plin cu apa minerala si celalalt gol, s-au impotmolit la mijlocul trecatorii. Nici un reprezentant al vreuneia dintre firmele care lucreaza in zona nu a ajuns la fata locului, pentru a ajuta la fluidizarea circulatiei. Dupa o ora si jumatate de asteptare, a aparut un utilaj de la drumuri care a contribuit la deblocarea drumului. Situatia este cu atat mai grava cu cat problemele au aparut inainte de caderea zapezii. Insa la iarna…"O sa se intample ca va continua reabilitarea. Daca constructorul va lucra toata iarna, asa cum a promis pentru ca trebuie sa finalizeze lucrarea, va fi tot un noroi si o groapa si escavari. Toata tara asta trebuie sa stie ca in Pasul Tihuta nu se va putea circula la iarna normal. Vor fi blocaje mereu", a declarat Vasile Curtean, seful districtului Tiha Bargaului din cadrul Administratiei Nationale a Drumurilor din Romania, filiala Cluj. Acesta a declarat ca pentru evitarea blocajelor ar trebui deviat traficul greu si interzis tirurilor sa treaca din Transilvania spre Moldova pe aceasta ruta.
"Altfel nu se poate. Noi intervenim doar la deszapeziri, in rest am predat drumul celor care lucreaza, insa nu o sa-i vedeti pe aici la evenimente", a mai afirmat Curtean.
In 2004, consortiul de firme israeliene Ashroich Romania a castigat reabilitarea DN 17 ce face trecerea dintre Ardeal si Bucovina, pe portiunea de 25 de kilometri dintre localitatea Tureac si limita dintre judetele Bistrita-Nasaud si Suceava. Pentru aceste lucrari, consortiul israelian va primi aproximativ 85 de milioane de lei. Dupa doi ani in care nu au facut mare lucru, israelienii au subcontractat marea majoritate a lucrarilor catre Hidroconstructia SA si Filiala Drumuri si Poduri Cluj din cadrul Centralei de Constructii Cai Ferate Bucuresti.