Mitul lui Vlad Tepes atrage anual la Bistrita grupuri de americani, fascinati de personajul de legenda al Transilvaniei
Hotelul Castelul Dracula din Muntii Bargaului are o capacitate de 120 de locuri si era ieri, in noaptea de Halloween, aproape plin. Receptionerul tanar priveste din spatele ghiseului si se mira la fiecare personaj viu colorat, vopsit cu rosu la gura, care trece hohotind si falfaind din aripi pe coridoare.
O veselie contagioasa si greu de inteles da tonul petrecerii, in jurul focului. Este al zecelea an in care "turul groazei" este organizat cu succes peste ocean. Toti americanii atrasi de acest tip de distractii sunt mari fani ai vampirilor, ai lui Dracula si ai lui Vlad Tepes. Amesteca fictiunea cu realitatea si contopesc cele doua personaje fara nici o rezerva.
Opt zile de groaza. Aceasta a fost promisiunea organizatorilor, marturiseste o vrajitoare din Illinois, multumita de oferta romanilor. Turul propriu-zis a inceput la Bucuresti cu cateva zile in urma, unde americanii au fost intampinati la aeroport si si-au petrecut noaptea la hotelul "Bulevard" (construit, potrivit reclamei, in stil gothic si bantuit de stafii – n.red.). Dupa o vizita la "misterioasa" manastire Snagov, la mormantul lui Vlad Tepes, acestia au vizitat castelul Bran si mai ales talciocul "tiganesc" din zona de unde s-au aprovizionat cu "artefacte" de pe vremea contelui. Dupa o noapte petrecuta la hotelul "Aro" din Brasov, a urmat Sighisoara, unde turistii groazei au putut gusta la Golden Crown Restaurant o bautura "unica" -blood red liquor.
Urmand intocmai traseul descris de Bram Stoker, "vampirii" au poposit in noaptea urmatoare la hotelul "Coroana de Aur" din Bistrita de unde au pornit in zori spre Pasul Tihuta.
Dupa o noapte "horror" condimentata cu sperieturi , concursuri de costume si ceremonie de nunta din romanul lui Bram Stoker, americanii si-au continuat excursia cu vizitarea criptelor din Catedrala Evanghelica din Sibiu.
Din "meniul" cu care organizatorii turului i-au momit pe turistii americani in acest an nu lipseste celebrarea a 110 ani de la publicarea romanului lui Bram Stoker, care a consacrat castelul de la Tihuta in literatura si cinematografie. Aici, americanii au cerut vin "Vampire", au degustat din tuica bistriteana, au mancat friptura in sange si au dansat pe muzica tiganeasca. Anul trecut, o astfel de excursie de sapte zile ii costa pe fanii lui Dracula de peste ocean 2000 de dolari. Acum zece ani grupul de americani numara 12 membri. Anul acesta au venit 80.