4.1 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialCapsunarii scad in statistici, dar cresc la negru

Capsunarii scad in statistici, dar cresc la negru

» Romanii care muncesc in strainatate castiga de pana la zece ori mai mult decat in tara.

In statisticile oficiale, numarul romanilor care pleaca la munca in strainatate a scazut, comparativ cu anul trecut, cu 30%. Sociologii avertizeaza insa ca cifrele sunt ingrosate de cei care lucreaza la negru.

Potrivit informatiilor oferite de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), romanii care au plecat la munca peste hotare, in primele opt luni ale acestui an, sunt mai putini cu 30% comparativ cu anul trecut. Paradoxal, banii trimisi de acestia sunt din ce in ce mai multi de la un an la altul. Conform datelor Fondului International pentru Dezvoltare Agricola, anul trecut au fost trimise in Romania 4,7 miliarde de dolari, suma ce reprezinta 3,9% din Produsul Intern Brut. Mai mult, analistii economici estimeaza ca in 2008 banii vor fi de aproape doua ori mai multi.

Statisticile arata ca numarul romanilor care au plecat la munca in strainatate, din ianuarie pana in august, este de aproape 40 de mii. Sociologul Mircea Kivu socoteste ca "e o cifra ridicola, careia ii lipseste cel putin un zero": "Poate ca unii pleaca prin contract, legal, dar dupa ce termina raman acolo si isi gasesc altceva de lucru si astfel ies din statistici".
ANOFM recunoaste ca, o data cu intrarea Romaniei in UE si cu eliminarea vizelor pentru munca, nu mai are o evidenta clara a cetatenilor romani care au plecat in stainatate in scop de munca.
Kivu precizeaza ca "romanii se descurca mai mult pe cont propriu, numarul lor ridicandu-se la aproximativ doua milioane de persoane, iar multi dintre ei lucreaza la negru".

PREFERINTA» Agricultura
Din evidentele oficiale reiese ca si dupa intrarea Romanei in UE s-a mentinut tendinta ca majoritatea lucratorilor sa se angajeze in domeniul agricol, gastronomic sau in constructii, salariile castigate fiind cuprinse intre 850 si 1.200 de euro pe luna. Muncitorii romani sunt cel mai bine platiti in Elvetia, unde lucreaza pentru salarii ce ajung si la 3.000 de euro.

Cele mai citite

Elon Musk caută genii să lucreze gratuit pentru reforma statului

Elon Musk recrutează voluntari, dar cu IQ ridicat pentru noul departament al SUA Un nou proiect controversat al lui Elon Musk a prins contur, Departamentul...

Atac masiv al rușilor cu 120 de rachete și 90 de drone asupra Ucrainei

Au fost explozii în mai multe orașe, inclusiv la Kiev, soldate cu cel puțin cinci morți și 15 răniți A fost una dintre cele mai...

Rezidențiat 2024: Peste 10.000 de candidați, în cursa pentru un viitor în medicină

Locurile și posturile scoase la concurs vizează specializări esențiale, cu accent pe deficitul de personal din anumite arii Peste 10.000 de absolvenți de medicină, medicină...
Ultima oră
Pe aceeași temă