12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialPedepse de 40.000 de ani pentru 191 de morti

Pedepse de 40.000 de ani pentru 191 de morti

Justitia spaniola a pronuntat ieri verdictele in cazul celor 28 de acuzati pentru atacurile teroriste de la 11 martie 2004 de la Madrid, soldate cu 191 de morti si 1.841 de raniti. Dintre morti, 16 erau romani.
dintre cei 28 de acuzati,
21 au fost condamnati si sapte au fost achitati. Surpriza consta in faptul ca, dintre cei opt principali acuzati, numai trei au primit pedepse maxime, iar unul a fost achitat. Cei trei sunt marocanii Jamal Zougam – unul dintre cei care au plasat bombele in "trenurile mortii" –, respectiv Othman el-Gnaoui si spaniolul José Emilio Suarez Trashorras. Ultimii doi au fost condamnati drept "colaboratori necesari" la comiterea atacurilor pentru ca au furnizat explozivii celulei teroriste. Fiecare a primit cate 30 de ani de inchisoare pentru crima si tentativa de crima pentru fiecare dintre victime – aproximativ 40.000 de ani in total. Pedepsele sunt insa simbolice, pentru ca legea spaniola limiteaza pedeapsa efectiva la 40 de ani. Asta inseamna ca principalii trei acuzati vor efectua maximum 120 de ani de inchisoare pentru 191 de morti – mai putin de un an pentru fiecare victima. Premierul spaniol, José Luis Rodriguez Zapatero, a proclamat ieri ca "s-a facut dreptate!".
Completul l-a achitat insa pe acuzatul banuit a fi unul dintre principalii organizatori ai atacurilor, Rabei Osman el Sayed Ahmed, zis "Mohamed Egipteanul". El a primit verdictul la Milano, unde efectueaza o pedeapsa de opt ani pentru asociere la fapte teroriste. Alti doi presupusi organizatori ai atacurilor de la 11 martie au fost achitati.

» In numele
Al Qaeda

In dimineata de 11 martie 2004, la 911 zile de la atacurile de la 11 septembrie 2001 (9/11), zece bombe au explodat in patru trenuri de navetisti pe ruta dintre Alcalá de Henares si gara madrilena Atocha. Primele trei explozii, care au avut loc in primul tren sosit in gara Atocha, la ora 7.37, au facut cele mai multe victime. Pe 3 aprilie 2004, politia spaniola a efectuat un raid intr-o cladire de apartamente din suburbia Leganés, unde se ascundeau sapte dintre suspecti. La apropierea politiei, acestia s-au aruncat in aer. Atacurile, comise cu trei zile inaintea alegerilor generale, au determinat infrangerea guvernului de dreapta condus de José Maria Aznar, care s-a incapatanat sa-l atribuie teroristilor basci din ETA, cand in realitate au fost comise de islamisti inspirati de Al Qaeda.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă