2.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialTeren inca virgin pe piata certificatelor verzi

Teren inca virgin pe piata certificatelor verzi

Certificatele verzi reprezinta pentru Romania o piata de peste opt miliarde de euro in urmatorii cinci ani. O piata imensa, deocamdata virtuala, pentru ca sistemul de tranzactionare este putin cunoscut.

Preturile la energie sunt in crestere, iar piata interna este cartografiata deja de companii europene cu experienta in utilizarea certificatelor de emisie a dioxidului de carbon, noteaza  MoneyChannel.
Piata certificatelor de emisie este una noua si in Europa dezvoltata. Prima perioada pentru care s-au emis certificate se incheie in 2007, cu un succes mai degraba modest. Alocarile prea generoase au produs inflatie in piata, astfel incat preturile au scazut de la 32 de eurocenti in 2006 la aproximativ 5 eurocenti acum. Sume infime pentru dreptul de a emite in atmosfera o tona de dioxid de carbon! Situatia s-ar putea schimba din 2008: pretul actual pe bursa europeana este de aproape 23 de euro pe certificat. Chiar cu reducerea anuntata de Comisia Europeana, Romania va dispune de 8 miliarde 700 de mii de euro in certificate. De exemplu, daca un operator prevede si primeste 100 de mii de tone de emisii de dioxid de carbon, dar polueaza cu numai 50 de mii de tone, atunci poate valorifica pe bursa certificatele ramase. Exista si posibilitatea de linking, adica echivalarea in schema europeana a certificatelor similare emise pe baza tratatului de la Kyoto.
Acestea din urma sunt mai ieftine, astfel incat raportul de schimb este foarte important. Pentru Romania, Comisia a stabilit o capacitate de linking de 10 la suta din nivelul alocarii, fata de Germania, care a obtinut un raport mult mai mare – 20 la suta.
In locul certificatelor EUA, emise de Comisia Europeana, pot fi folosite certificate CER sau ERU, provenind din proiecte Kyoto.
Certificatele verzi europene eliberate astfel pot fi vandute pe piata libera cu beneficii insemnate. Teren virgin, din aceasta perspectiva, Romania atrage companiile de brokeraj specializate in tranzactionarea certificatelor verzi. In conditiile slabei informari venite dinspre institutiile publice, societatile de profil pot deveni esentiale pentru detinatorii de instalatii poluatoare.

Cele mai citite

Ilie Bolojan crede că anularea alegerilor din primul tur al prezidențialelor este o „chestiune foarte sensibilă”

Ilie Bolojan, proaspăt preşedinte interimar al PNL, după demisia lui Nicolae Ciucă, este de părere că o eventuală anulare a primului tur al alegerilor...

Ucraina lovește un depozit de muniție al Rusiei, lângă Vovceansk

În ziua 1008 de război, Ucraina a distrus un depozit de muniție al Rusiei, situat lângă Vovceansk și a atacat cu drone o bază...

Andrei Muraru anunță că românii vor putea călători fără vize în SUA din 2025

Românii vor călători fără viză în Statele Unite ale Americii din 2025. Anunțul a fost făcut, miercuri, de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru,...
Ultima oră
Pe aceeași temă