Piata financiara din Romania ar trebuie sa-si diversifice instrumentele pentru a absorbi banii fondurilor de pensii private. Printre solutiile recomandate de specialisti se afla listarea titlurilor de stat, aparitia obligatiunilor ipotecare si intrarea pe bursa a cat mai multor companii romanesti. Daca nu vor avea in ce investi in Romania, administratorii fondurilor de pensii vor iesi pe piata externa.
Fondurile de pensii private vor avea un impact semnificativ asupra pietei titlurilor de stat si a celei de capital. Se estimeaza ca activele acestora vor creste de la 300 de milioane de euro anul viitor la 20 de miliarde in 2020. Circa 60% din bani se vor investi in titluri de stat, iar restul in instrumente de pe piata de capital. Ion Dragulin, director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, spune ca aparitia fondurilor va stimula emiterea de titluri de stat cu scadente lungi, de pana la 20 de ani.
Specialistii atrag atentia ca administratorii fondurilor de pensii pot sa investeasca banii si in strainatate, daca piata locala nu va creste suficient pentru a acoperi cererea. Fondurile de pensii nu numai ca vor determina cresterea lichiditatii si a capitalizarii bursiere, dar vor duce si la scaderea volatilitatii. Concluzia specialistilor este ca pentru anul viitor nu exista probleme legate de capacitatea de absorbtie a pietei, dar acestea ar putea aparea peste 10 ani, cand valoarea activelor se va apropia de 20 de miliarde de euro.
Aproximativ 1,142 milioane de persoane au aderat, in perioada 17 septembrie-15 octombrie, la un fond de pensii privat obligatoriu (Pilonul II), cele mai multe adeziuni revenind ING Fond de Pensii, Allianz-Tiriac Pensii si Aviva Fond de Pensii.
Cifrele au fost anuntate, joi, de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) in baza rapoartelor depuse de 15 administratori din cei 18 autorizati sa activeze pe Pilonul II.
In paralel, numarul fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) se va dubla in 2008, pana la 14, mai multe companii de administrare fiind in curs de autorizare pe acest segment de piata. Conform datelor CSSPP, activele fondurilor facultative au atins, la 12 octombrie, nivelul de 2,15 milioane lei, in timp ce numarul contributorilor a ajuns la 16.712 de persoane.
Primele contributii la pensiile facultative au fost colectate in luna mai 2007.