6.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăGDPROMG-urile pot genera handicapuri

OMG-urile pot genera handicapuri

Organismele Modificate Genetic (OMG) au starnit numeroase controverse, multi declarandu-se impotriva producerii acestui tip de alimente. Unul dintre principalele argumente este efectul negativ asupra sanatatii, alimentele putand cauza alergii sau handicapuri.

Alimentele modificate genetic sunt alimente provenite de la organisme (plante sau animale) care au suferit modificari genetice. Aceste organisme mai sunt denumite si organisme transgenice sau, in Statele Unite ale Americii, organisme rezultate ale tehnicilor de biotehnologie.
Ingineria genetica poate transfera materialul genetic intre doua plante sau animale apartinand unor specii diferite, sau chiar intre regnuri: intre animale, plante sau microbi. Astfel, prin aceste tehnici au loc transformari de gene care in general nu au loc in natura.
"Prin transferul de gene de la un organism la altul pot fi transferate accidental si gene care se exprima prin fabricarea de toxine sau alergeni (substante ce pot cauza alergii). De asemenea, pot aparea si intoxicatii care genereaza handicapuri. Transferul de gene de la o planta care contine substante toxice la alta poate antrena producerea de toxine in noua planta. De asemenea, aparitia unei noi linii metabolice in planta sau animalul in care s-a inserat gena poate afecta mai multe procese metabolice prin acumulare de substante potential toxice", ne-a declarat Razvan Resmerita, director executiv APC Romania.
Prin insertia de noi gene si introducerea de linii metabolice noi poate aparea si un efect de scadere a valorii nutritive. Astfel, acestea pot avea mai putine proteine, vitamine, lipide etc.
Organismele modificate genetic pot provoca si efecte asupra mediului, de exemplu cresterea tolerantei buruienilor la ierbicide, a rezistentei insectelor si a virusurilor plantelor la insecticide si substante de tratare, incrucisarea plantelor florei spontane cu cele modificate genetic. Un alt dezavantaj il constituie posibilitatea incrucisarii altor plante agricole (cum ar fi cele produse ecologic) cu cele modificate genetic, ceea ce ar duce la compromiterea culturilor.

 

ARGUMENT
» RezistenTa microbiana

Unul dintre principalele dezavantaje ale alimentelor modificate genetic este acela al cresterii rezistentei microbiene la antibiotice.

» Gene marker

Una dintre cele mai utilizate metode de inserare a unei gene se bazeaza pe inserarea unei "gene marker" ce confera rezistenta microbilor la antibiotice.
In tehnologia producerii de OMG se folosesc frecvent  "gene marker" de rezistenta
la antibiotice precum ampicilina.
Este periculos sa se foloseasca aceste gene valoroase, existand riscul transmiterii lor de la plantele modificate la microorganisme.


EXPLICATII
» Material ereditar

Gena constituie o parte din materialul ereditar care este responsabila, in numar de una sau impreuna cu alte gene, de exprimarea unei anumite insusiri, de exemplu generarea culorii ochilor. Locul in care se insereaza gena poate fi controlat in mica masura.

» Efecte neasteptate
Gena se situeaza pe ADN (acid dezoxiribonucleic). In urma transferarii acesteia in ADN-ul altui organism, pot aparea efecte neasteptate, de exemplu un impact negativ asupra functionarii normale a procesului de exprimare a insusirilor.

Valentina Grigore
Valentina Grigore
Valentina Grigore, sef departament Social
Cele mai citite

Spectacol cosmic: O sondă NASA va survola Soarele, în Ajun de Crăciun, la o distanță record

Această apropiere extraordinară de Soare face parte din misiunea sondei de a studia atmosfera solară Sonda spațială Parker, dezvoltată de NASA, atinge pe 24 decembrie,...

Danemarca consolidează apărarea Groenlandei după declarațiile lui Trump

Danemarca a anunțat o creștere semnificativă a bugetului pentru apărarea Groenlandei, la scurt timp după ce fostul președinte american Donald Trump și-a reiterat dorința...

Crăciunul aduce bucurie pentru peste 700.000 de români cu nume de sărbătoare

Peste 700.000 de români își sărbătoresc onomastica în prima zi de Crăciun, conform datelor furnizate de Direcția pentru Evidența Persoanei din cadrul Ministerului Afacerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă