» Patriarhul Daniel a urcat pe Dealul Mitropoliei micul trust media dezvoltat la Iasi si i-a adaugat o televiziune – Trinitas TV.
» Asemenea Vaticanului, Patriarhia are acum televiziune, radio, ziare, pagina web si, in curand, o agentie de stiri.
» Desi Daniel vede noul centru media ca pe o activitate misionara, nu comerciala, exista temeri ca acesta ar putea sa devina doar un mijloc de propaganda a Bisericii Ortodoxe Romane.
Noul grup de presa al Patriarhiei, denumit "Basilica", este dezvoltat pe structura celui initiat de Prea Fericitul Daniel la Iasi, pe vremea cand era Mitropolit al Moldovei. Pe atunci, Mitropolia Moldovei detinea postul de radio Trinitas si publicatia Lumina. Ajuns Patriarh, Daniel dezvolta acum un nou grup de presa, pe baza celui de la Iasi, care detine cele 27 de frecvente locale ale Radio Trinitas, cotidianul Lumina si editia sa de weekend, lunarul Candela Moldovei, trimestrialul Teologie si Viata, postul Trinitas TV si, in curand, o agentie de stiri.
"Biserica are un tezaur de credinta si spiritualitate ce trebuie cunoscut de toata lumea. Aceasta va fi misiunea Trinitas TV si a Radio Trinitas. Nu am vrut sa-l numim trust de presa, intrucat nu desfasuram nici o activitate comerciala. Am hotarat sa-l numim Centrul de presa Basilica", a explicat Patriarhul Daniel la lansarea Trinitas TV, care emite, de sambata, prin satelit.
Pasul facut de noul Patriarh este vazut cu ochi buni de fostul ministru al Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, acesta dand exemplul Greciei, unde aproape fiecare mitropolie are un post de radio. "Daca Patriarhia, pe vremea lui Teoctist, a fost reluctanta in aceasta privinta, Daniel este un om de mare modernitate, care a inteles ca Biserica are nevoie de cele mai noi mijloace de comunicare", spune senatorul. Istoricul Cristian Vasile, cercetator la Institutul "Nicolae Iorga", prefera sa astepte si sa vada cu ochii sai, pana sa dea un verdict: "E un pas spre schimbare, spre o comunicare sociala mai intensa. Fiind scolit in Occident, noul Patriarh insista pe aceasta comunicare moderna cu enoriasii. Ramane insa de vazut cum se va dezvolta editorial acest trust de presa". Istoricul crede ca, daca trustul "Basilica" va exprima doar puncte de vedere unilaterale intr-un limbaj virulent, atunci acesta va fi doar un mijloc de propaganda a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). "Ne vom da seama dupa cum vor fi abordate subiecte de genul CNSAS, relatia Bisericii cu statul si cu alte culte", crede Cristian Vasile.
Aceeasi temere o exprima si Razvan Theodorescu. "Va fi cu siguranta un mijloc de propaganda pentru BOR, dar sper sa fie destul de intelepti sa nu se considere biserica hotaratoare a romanilor. Cred ca Daniel stie, insa, sa mentina o cumpana buna, in limitele marii tolerante fata de ceilalti", spera Theodorescu.
Despre cum va arata mesajul transmis credinciosilor vorbeste si Radu Preda, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj: "Important va fi sa nu cada intr-un stil exagerat preotesc, ci sa gaseasca acel echilibru inteligent intre mesajul eclezial si limbajul oamenilor de azi. Daca e gandita doar ca o forma de a bate umanitatea la cap, nu cred ca va avea succes". Profesorul teolog considera insa ca, inevitabil, trustul Patriarhiei va prezenta cu precadere punctul de vedere al BOR, asa cum nici radioul Vaticanului nu reprezinta viziunea "musulmanilor sau hindusilor".
COSTURI
» Precedentul Vatican
Piesa de rezistenta in materie de media a BOR, Trinitas TV, a inghitit o investitie initiala de 300.000 de euro si va avea nevoie de 60.000 de euro pe luna pentru a emite. Banii provin, conform dosarului depus la Consiliul National al Audiovizualului (CNA), de la Centrul Eparhial Iasi, de la tipografia Trinitas si de la donatori particulari. In schimb, pentru a pune in miscare un program de asistenta sociala pentru saraci, Patriarhia a apelat la un protocol cu Guvernul, care va finanta si construirea Catedralei Mantuirii Neamului.
Conform purtatorului de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica, Trinitas TV va fi preluata de retelele de cablu si va emite intre orele 9.00 si 24.00. Grila de programe va include stiri din actualitatea religioasa, talk-show-uri si reportaje religioase despre activitatile BOR, dar si filme si divertisment.
Spre comparatie, Biserica Catolica detine la Vatican un trust media format dintr-un ziar saptaman, un post de radio, o televiziune si o agentie de stiri. Deosebirea este ca trustul, similar ca marime cu "Basilica", este destinat unui public de zeci de ori mai mare din mai multe tari unde catolicismul este majoritar.