» Printre noutatile aduse Educatiei de ministrul Adomnitei se numara introducerea gradinitei obligatorii incepand cu varsta de trei ani.
» Principala problema ridicata de educatori este ca nu vor face fata unui numar si mai mare de copii, in conditiile lipsei de personal.
Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, va lansa maine pachetul de legi privind Educatia. Printre modificarile pe care le propune pentru sistemul preuniversitar se numara introducerea gradinitei obligatorii incepand cu varsta de trei ani. Ideea, foarte apreciata de psihologi, este de fapt greu de pus in aplicare pe termen scurt, din cauza lipsei infrastructurii si a personalului, dupa cum spun reprezentantii sindicatelor din invatamant. Cristiana Levitchi, psihoterapeut la Spitalul "V. Gomoiu", ne-a explicat ca prichindeii "care nu sunt dati in colectiv sunt «animale», nu socializeaza, sunt foarte rasfatati si, astfel, ajung ca la cinci ani sa aiba crize de nervi sau de personalitate". Dar, pentru a li se oferi atentia necesara, Cristiana Levitchi considera ca o educatoare ar trebui sa lucreze, intr-o grupa, cu maximum 20 de copii.
Sindicalistii recunosc necesitatea unei educatii timpurii, insa subliniaza carentele acestei prevederi. Gheorghe Izvoranu, presedintele Sindicatului "Spiru Haret", ne-a spus ca "poate este mai buna o generalizare a mersului la gradinita, nu o obligativitate a acestuia". "Eu intuiesc ca acest capitol va fi foarte mult discutat si s-ar putea ca obligativitatea sa dispara", a mai spus el. In conditiile in care legea ar intra in vigoare peste trei ani, atunci cand ministrul Adomnitei spera sa rezolve problema infrastructurii, gradinitele s-ar confrunta din nou cu o supraaglomerare, din cauza lipsei de personal. Gheorghe Izvoranu da vina, in acest caz, pe directorii gradinitelor, pentru ca "primesc prea multi copii, iar noi nu am modificat efectivele". Lucrurile ar trebui realizate cu totul altfel, crede Catalin Croitoru, presedintele Sindicatului Federatia Educatiei Nationale: "obligativitatea ar putea fi introdusa treptat, pe masura ce ai infrastructura si forta de munca, la care se adauga si o programa adecvata varstei". In plus, "termenul de trei ani pe care l-a dat ministrul Adomnitei este o grava utopie", a adaugat Catalin Croitoru. "De altfel, el crede ca e totul ca pe santier: le punem pe toate gramada si le amestecam."
La randul lor, educatorii, desi vad cu ochi buni introducerea obligativitatii gradinitei de la trei ani si recunosc ca acest lucru este in beneficiul copilului si al educatiei sale, cred ca mai sunt multe lucruri de facut pana la a-i obliga pe parinti sa-i duca pe copii la gradinita de la trei ani. In plus, diferentele sunt mari intre mediul rural si cel urban. La sate, cea mai mare problema este cea a lipsei de personal. Aceasta face ca educatoarele de acolo sa lucreze cu mai multi copii decat prevede norma, iar grupele pe care le intocmesc sa fie "combinate". Maria Ungureanu ne-a povestit ca in satul Budeni – Dolhasca, acolo unde este educatoare de peste 20 de ani, are pentru acest an scolar 30 de copii de diferite varste si, cu toate ca astfel depaseste norma impusa, este multumita pentru ca a avut ani "in care grupele erau de 44 de copii". Astfel, educatoarea Ungureanu crede ca, daca s-ar pune in aplicare masura ministrului Adomnitei, "cu toate ca este binevenita, nu avem suficient spatiu. Eu am peste norma prevazuta si in cazul in care ar veni si mai multi copii de trei ani ar fi aproape imposibil sa ma descurc cu toti".
La oras, situatia sta cu totul altfel. Camelia Negru, educatoare la gradinita "Little Friends" din Bucuresti, ne-a spus ca sunt foarte multi copii de trei ani care sunt inscrisi la "grupa mica". In conditiile de acum, "daca parintii vor fi obligati sa-i aduca pe copii de la 3 ani la gradinita – crede ea – rezultatele vor fi mult mai slabe, iar daca trebuie sa lucrezi cu 30-40 de copii la o grupa va fi foarte greu".
Disputa politica
Proiectul de lege propus de ministrul Adomnitei ar urma sa fie efectiv pus in practica – dupa spusele sale – pana in 2010. El spera ca "toti copiii de trei ani vor avea un loc asigurat, astfel incat cu bugetul de trei ani sa putem dovedi concret, si nu cu povesti, ca toti copiii din Romania au un loc in gradinita". In schimb, Zvetlana Preoteasa, secretar de stat pe probleme de invatamant preuniversitar in MECT, nu prea stia despre ce este vorba, afirmand ori ca proiectul poate intra in vigoare in aproximativ zece ani de la adoptarea lui in Parlament, ori ca nu stie nimic despre introducerea obligativitatii gradinitei de la trei ani in proiectul de lege. Totusi, se pare ca data implementarii proiectului nu este clara nici pentru politicieni. Roberta Anastase, deputat PD si membru in Comisia pentru invatamant, crede ca proiectul urmeaza sa fie pus in aplicare incepand cu 2012, pentru ca "intr-adevar, pana atunci nu are infrastructura ca sa o puna in aplicare".