Hu Jintao (64 de ani) a fost reconfirmat in functia de presedinte al Chinei, obtinand un nou mandat de cinci ani la conducerea Partidului Comunist Chinez.
Presedintele Hu Jintao, premierul Wen Jaibao si principalii oficiali aflati in functie de cinci ani au fost reconfirmati ieri pentru un nou mandat la conducerea tarii cu cei mai multi locuitori (1,3 miliarde), a treia economie a lumii.
Patru noi membri au intrat in Comitetul Permanent al Biroului Politic, centrul de putere al Chinei, alcatuit din noua persoane. Doi dintre acestia, Xi Jinping (54 de ani), conducatorul filialei din Shanghai a Partidului Comunist, si Li Keqiang (52 de ani), conducatorul provinciei industriale Liaoning, sunt considerati principalii favoriti la succesiunea lui Hu Jintao, care se va decide dupa cinci ani.
Cel de-al 17-lea Congres al Partidului Comunist Chinez s-a incheiat cu un succes al lui Hu Jintao, care a reusit sa impuna modificarea Constitutiei si includerea in aceasta a conceptului de "dezvoltare stiintifica", presupunand dezvoltarea economiei cu o mai mare atentie pentru factorii sociali si de mediu. Hu este al patrulea lider chinez care impune modificari ale Constitutiei, dupa Mao, Deng Xiaoping si Jiang Zemin.
Inca din discursul sau de la deschiderea Congresului, Hu Jintao a pledat pentru o "dezvoltare echilibrata" si pentru o repartizare mai echitabila a veniturilor, enumerand ca probleme prioritare imbunatatirea protectiei sociale, a sistemului de ingrijire a sanatatii si a educatiei si, nu in ultimul rand, reducerea decalajului intre dezvoltarea regiunilor urbane si rurale.
Pe plan politic insa, Hu Jintao s-a manifestat cu prudenta, analistii apreciind ca el a indicat necesitatea ca Partidul Comunist sa se adapteze, nu sa se schimbe, pentru a supravietui. Agentia "China Noua" a informat ca, in discursul de ieri, dupa confirmarea in functie, Hu a rostit de 60 de ori cuvantul "democratie", precizand insa ca este vorba despre "democratia socialista".
Mostenitorii
Hu Jintao si-a consolidat puterea, dar, pe de alta parte, el nu mai are decat cinci ani pentru a-si lasa amprenta asupra evolutiei Chinei. Iar aparatul de partid ii pregateste deja succesiunea.
In urma cu cinci ani, Jiang Zemin a reusit sa il impuna pe Hu Jintao drept "mostenitor unic", dar acum situatia nu este la fel de clara, unii analisti (intre care si experti de la Brooking Institute din Washington)
apreciind ca am putea asista la manevre de culise ale principalelor fractiuni din partid – exponentii vechii elite revolutionare (din care descinde liderul din Shanghai, Xi Jinping) si cadrele promovate din randul organizatiei comuniste de tineret, pe care se bazeaza
Hu Jintao, al caror exponent este conducatorul provinciei Liaoning, Li Keqiang.