12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialTurcia, la un pas de invazie in Irak

Turcia, la un pas de invazie in Irak

Dupa ce, pe 7 octombrie,13 militari turci
au fost ucisi de rebelii kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), ieri alti cel putin 16 militari au fost ucisi in apropierea granitei irakiene.

Potrivit Statului Major al armatei turce, 23 de rebeli ar fi fost ucisi in cursul confruntarilor care au avut loc ieri dimineata in provincia Hakkari, foarte aproape de granita irakiana. Potrivit altor surse, alti 17 militari au fost raniti si 10 dati disparuti.
Aflat la Istanbul, prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan a anuntat o reuniune de urgenta la Ankara, programata pentru ora 20, in care principalii responsabili civili si militari urmau sa decida asupra ripostei. Cu numai patru zile in urma, parlamentul turc a autorizat armata sa efectueze operatiuni militare in nordul Irakului impotriva PKK. Statele Unite au cerut Turciei sa dea dovada de retinere dar, pe de alta parte, au admis ca nu intentioneaza sa desfasoare forte in nordul Irakului pentru a lupta impotriva PKK. Presedintele irakian, Jalal Talabani, el insusi kurd, a declarat ieri la Erbil ca Irakul nu ii va preda niciodata Turciei pe liderii PKK.
Ieri, secretarul american al Apararii, Robert Gates, a sosit la Kiev, unde avea programata o intalnire cu omologul sau turc inaintea celei cu presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko.

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă