10.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecial13 societati interesate sa extraga petrol

13 societati interesate sa extraga petrol

» Numarul potentialilor investitori ar putea creste ca urmare a  nemodificarii taxelor si redeventelor.»  Deja sunt interesate 13 companii, care provin atat din Europa, cat si din America de Nord.» Zacamintele de exploatare scoase la licitatie au fost operate anterior de Romgaz si Petrom.
 
Concesionarea a 35 de zacaminte petrolifere a atras interesul a 13 companii, iar numarul potentialilor investitori ar putea creste, ca urmare a mentinerii taxelor si redeventelor la nivelurile actuale.
Companiile care au preluat date despre cele 26 de perimetre scoase la licitatie de ANRM in vederea exploatarii sunt Toreador Resources (SUA), Sterling (Canada), Zeta (Marea Britanie), Expert Petroleum (Romania), Valhalla (Norvegia), RAG (Austria), Solaris (Egipt), Blackstairs (Irlanda), Celtic (Irlanda), Winstall, Amromco (SUA), Transbalkan (Bulgaria) si Thetys (Suedia). Totodata, RAG si Blackstairs au preluat si documentele privitoare la explorarea a cinci din cele noua perimetre pe care ANRM intentioneaza sa le concesioneze.

Decizia care a stimulat companiile
"Decizia Guvernului de a nu creste taxele si redeventele petroliere a fost bazata pe argumente juridice, in care determinante au fost avizele nefavorabile ale Ministerului Justitiei, dar in mod cert va stimula companiile sa vina la licitatie", au afirmat surse din Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), citate de Mediafax. Executivul a respins propunerea ANRM de a majora taxele si redeventele petroliere, care viza reducerea decalajului semnificativ dintre nivelul practicat in Romania si cel din celelalte state membre ale Uniunii Europene, in principal din cauza ca noile valori ar fi trebuit aplicate si companiei de petrol si gaze Petrom.
Petrom beneficiaza insa, pe baza contractului de privatizare incheiat in anul 2004, cand a trecut in proprietatea companiei austriece OMV, de mentinerea nivelului procentual, a bazei si a modalitatii de calcul al redeventelor pentru o perioada de zece ani de la data finalizarii privatizarii.

Zacamintele provin de la Romgaz si Petrom
Zacamintele de exploatare scoase la licitatie au fost operate anterior de Romgaz si Petrom, care au renuntat la acestea pe fondul cresterii costurilor.
"Cele 26 de zacaminte la care au renuntat Petrom si Romgaz sunt marginale, ele pot fi economic rentabile pentru micii operatori, dar sa nu se astepte nimeni sa aiba rezultate senzationale, pentru ca sunt zacaminte mici", au spus sursele citate. Acestea au adaugat ca agentia nu detine o evaluare a resurselor energetice totale din perimetrele scoase la licitatie.

Depunerea ofertelor
Perimetrele de explorare, dezvoltare si exploatare de titei si gaze sunt situate in Botosani, Iasi, Dorohoi, Harlau, Prut, Siret, Husi, Anina si vestul tarii, iar cele de exploatare sunt localizate, in principal, in sudul si nord-vestul tarii.
Pentru perimetrele de explorare ofertele pot fi depuse pana in 24 ianuarie 2008, in timp ce pentru zonele de exploatare termenul a fost stabilit pentru 21 februarie, iar negocierile vor fi initiate pe 8 aprilie, respectiv 11 martie.
Cele 35 de campuri petrolifere fac parte din a opta runda de perimetre concesionate de stat in ultimii 15 ani. Primele zone au fost oferite spre inchiriere inca din 1990, catre firme precum Shell, Amoco si Enterprise. In 1996, dupa promulgarea legii petrolului, ANRM a acordat companiilor romanesti Petrom si Romgaz drept de administrare pentru 19, respectiv 14 perimetre, in care isi desfasurau deja activitatea.
In primele cinci runde de licitatie au fost incheiate mai multe acorduri de concesiune cu firmele Hemco-Redeco, Forest Oil, Sterling Resources, Ramco, Europa Oil&Gas, Millennium, Forest Oil, Regal, Rompetrol, Romgaz, Toreador Resources si un consortiu condus de compania Tullow Oil.
La ultimele doua licitatii organizate de ANRM, au fost oferite spre concesionare si unele perimetre de exploatare situate in zacaminte la care au renuntat companiile Petrom si Romgaz, cele mai multe fiind adjudecate de firmele Amromco, Algoritm si Transion Oil&Gaz. z

» Cele 26 de zacaminte la care au renuntat Petrom si Romgaz sunt marginale, ele putand fi economic rentabile pentru micii operatori.

Cele mai citite

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...
Ultima oră
Pe aceeași temă