0.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024

Dezinflatia nu cedeaza

Nivelul de 1,08% inregistrat de rata lunara a inflatiei in luna septembrie – cel mai ridicat nivel lunar din aceast an – nu a marcat, cum se grabesc sa afirme unii analisti, incetarea trendului de scadere constanta a inflatiei. Chiar daca  rata anuala a inflatiei (masurata septembrie 2007/septembrie 2006) a crescut cu 1 punct procentual peste cea aferenta lunii august, de la 5% la 6%, trendul dezinflationist nu s-a inversat.
Subliniem ca tendinta preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei este reflectata de rata medie anuala a inflatiei. Acest barometru al dezinflatiei confirma si de aceasta data ca trendul dezinflationist nu a fost intrerupt "brutal" in luna septembrie. Procesul de dezinflatie nu si-a schimbat traiectoria. Efectele secetei prelungite doar l-au aplatizat. Dezinflatia nu a cedat. Calculele demonstreaza.
Rata medie anuala a inflatiei (rata mobila) a scazut luna de luna si-n acest an. Cu un pas de 0,4 puncte procentuale in lunile primului trimestru si de 0,3  in cele ale trimestrului II. Apoi pasul s-a micsorat la 0,2 in luna iulie, respectiv la 0,1 puncte procentuale in luna august. Iar in septembrie rata medie anuala a inflatiei a stationat (pentru moment) la 4,3%.
Incepand cu anul 2000, rata medie anuala a inflatiei (media ultimelor 12 luni raportata la media celor 12 luni precedente) a scazut an de an, de la 45,7% (anul 2000) la 9,0% in 2005, apoi la 6,6% in 2006, respectiv la 4,3% in septembrie 2007. Cea din urma rata medie anuala a inflatiei  releva ca, chiar si cu aceasta cocoasa a preturilor din luna septembrie, traiectoria dezinflatiei nu si-a schimbat directia (grafic).
Rata medie anuala a inflatiei – prin nivelul inregistrat de 4,3% – reflecta continuarea procesului de dezinflatie si constituie unul dintre indicatorii de convergenta nominala. Inflatia nu a luat-o razna, cum uneori se mai afirma.
Saltul cu 1,07 puncte procentuale – din august (4,96%) in  septembrie (6,03%) – este unul conjunctural. si anume, conform metodologiei europene, in formula de calcul, indicele lunar de preturi de consum din septembrie 2007 in valoare de 101,08% ( rata lunara a inflatiei fiind de 1,08%) a inlocuit indicele lunar inregistrat in septembrie 2006, in marime de 100,05% (luna in care s-a inregistrat o rata lunara a inflatiei mica, de numai 0,05%).
Rata anuala a inflatiei este utilizata de catre BNR – asa cum procedeaza toate bancile centrale – ca obiectiv pentru tintirea inflatiei. Rata anuala a inflatiei de 6,03% (septembrie 2007/septembrie 2006) nu se inscrie in tinta de inflatie din acest an, de 4% cu un interval de variatie de ±/- 1 punct procentual. Chiar si-n conditiile in care la sfarsitul acestui an rata anuala a inflatiei (calculata decembrie 2007/decembrie 2006) se va situa la limita superioara a intervalului de variatie, rata medie anuala a inflatiei pentru anul 2007 va avea o valoare mai mica decat 6,56%, nivel inregistrat in anul 2006. Procesul de dezinflatie nu s-a intrerupt, chiar daca se va pierde o batalie.

Constantin Chirca
Constantin Chirca
Constantin Chirca, Director Adjunct BNR
Cele mai citite

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...
Ultima oră
Pe aceeași temă