3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAfacerile si profitul Petrom, in scadere

Afacerile si profitul Petrom, in scadere

» Profitul net consolidat al Petrom din primul semestru, cu 13,3% mai mic decat cel individual.

» Investitiile companiei, incluzand cresterile participatiilor Petrom, s-au majorat cu 74%, la 1,32 miliarde lei.

» Vanzarile medii pe statie de carburanti au crescut la 1,44 milioane litri, aproape de obiectivul pentru 2010.

Compania petroliera
Petrom a raportat, ieri, un profit net consolidat de 769,9 milioane lei (231 milioane de euro) pentru primul semestru, cu 13,3% mai mic decat rezultatul individual al companiei, ceea ce inseamna ca activitatea filialelor firmei a fost neprofitabila in prima jumatate a anului. Rezultatele raportate miercuri de companie sunt calculate conform standardelor internationale de contabilitate. Profitul net neconsolidat al Petrom din primul semestru, calculat conform standardelor romanesti de contabilitate, este de 887 milioane de lei (266,2 milioane de euro), mai mic cu 38% decat cel consemnat in intervalul similar al anului trecut.

Mediul de afaceri nefavorabil se va mentine

Compania a raportat venituri consolidate pentru intervalul ianuarie-iunie de 7,11 miliarde de lei (2,13 miliarde euro), mai mari cu 19,4% decat veniturile individuale. Cifra de afaceri a Petrom, calculata conform standardelor romanesti, a scazut cu 14% in primul semestru, la 5,43 miliarde lei (1,63 miliarde euro). "Rezultatele inregistrate in primele sase luni ale anului sunt in concordanta cu previziunile noastre. Aprecierea puternica a leului fata de dolarul american si, intr-o oarecare masura, preturile mai mici la titei au influentat negativ cifra de afaceri si profitul", a declarat, la jumatatea lunii august, directorul general executiv al companiei, Mariana Gheorghe. Compania estimeaza ca mediul de afaceri nefavorabil se va mentine si in a doua jumatate a anului, iar impactul negativ al aprecierii semnificative a leului fata de dolar va continua. Cursul dolar/leu a scazut cu circa 13% in prima jumatate a anului. De asemenea, productia se va reduce ca urmare a unei revizii de doua saptamani la rafinaria Petrobrazi, in ultimul trimestru al anului.

Vanzarile din statii merg bine

Investitiile companiei, incluzand cresterile participatiilor Petrom, s-au majorat cu 74%, la 1,32 miliarde de lei, iar numarul de angajati s-a redus cu 22% fata de jumatatea anului trecut, la 29.667. Divizia de explorare si productie a Petrom si-a redus productia in primele sase luni cu 5%, la 195.000 barili echivalent petrol pe zi, iar compania arata ca procesul de stabilizare a productiei este in curs.
Vanzarile medii pe statie de carburanti au crescut la 1,44 milioane litri, cu 38,5%, iar, daca ritmul se mentine, compania va ajunge inainte de termen la obiectivul strategic stabilit pentru 2010 de 2,9 milioane de litri pe an.
Pe langa scaderea productiei, divizia de explorare si productie a consemnat, in prima jumatate a anului, si o reducere a profitului inainte de scaderea costurilor cu dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari (EBITDA) cu 35%, la 1,61 miliarde de lei, ca urmare a diminuarii productiei, scaderii preturilor la titei si aprecierii monedei nationale. Productia totala de titei si gaze din Romania a fost la 35,25 milioane bep in primul semestru, in scadere cu 5%, ca urmare a productiei mai mici de gaze determinate de presiunea ridicata din sistemul de transport, precum si de dificultati tehnice.
Productia in Kazahstan a atins 802.000 bep, in crestere cu 10%, ducand productia de titei si gaze a grupului la 36,05 milioane bep, in scadere cu 4,4%. Divizia de rafinare si marketing s-a mentinut pe pierderi in prima jumatate a anului, cu EBITDA negativ de 341 milioane de lei, in scadere de la 407 milioane de lei, pierderile din al doilea trimestru fiind de 103 milioane lei, in scadere cu circa 35%. Profitabilitatea a fost influentata in sens pozitiv de imbunatatirea marjelor de rafinare si negativ de revizia majora la rafinaria Arpechim, care a durat sase saptamani.
In ceea ce priveste divizia de gaze, vanzarile consolidate la nivel de grup au urcat cu 12% in primul semestru, la 2,91 miliarde metri cubi, iar profitul inainte de dobanzi si impozitare (EBIT) a urcat cu 10%, la 81 milioane de lei, dupa o reducere de 50% in trimestrul doi, la 23 milioane de lei.
Compania estimeaza pentru acest an un profit net de 1,69 miliarde lei, in scadere cu 26% fata de valoarea inregistrata in 2006, la o cifra de afaceri de 10,64 miliarde lei, mai mica cu aproximativ 19%, pe fondul reducerii preturilor petrolului.

Cele mai citite

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...
Ultima oră
Pe aceeași temă