Ziarele traditionale nu vor disparea de la tarabe, chiar daca o mare parte a managerilor de presa vor avea tendinta de a trece numai la varianta online.
Presa scrisa se confrunta cu unele probleme legate in special de distributie, dar cu toate acestea nu vom asista la o trecere integrala a ziarelor pe internet, este de parere directorul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Ioana Avadani.
Conform studiului "Cartea alba a presei III – Problemele economice ale presei", realizat de Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) si CJI, distributia si penetrarea redusa, in special in zonele rurale, sunt principalele cauze cu care se confrunta presa scrisa in Romania. "Sistemul de distributie este primitiv. Fiecare cetatean are dreptul si ar trebui sa aiba si posibilitatea sa cumpere ziarul pe care il doreste inca de la prima ora a zilei", ne-a explicat Ioana Avadani.
Totusi, motivul pentru care se face, treptat, trecerea spre internet nu este distributia defectuoasa, ci cererea foarte mare in acest sens, argumenteaza directorul Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu. Ratiunea pentru care spatiul virtual este preferat hartiei este mai ales faptul ca "pe net cititorul poate sa raspunda si sa comenteze ceea ce citeste, pe cand varianta clasica a «scrisorii de la cititor» aproape ca nu mai exista". De asemenea, el ne-a explicat ca "nu se va ajunge la o trecere in totalitate a ziarelor pe internet, cel putin nu intr-un orizont de timp observabil". Ceea ce se va modifica este, in opinia lui Cristian Tudor Popescu, atitudinea fata de presa: "Ea devine tot mai mult un produs de consum si se va merge tot mai mult spre tabloidizare in detrimentul ziarului de calitate".