Artele martiale (wushu in limba chineza) vor fi in cele din urma reprezentate la Jocurile Olimpice de la Beijing, a anuntat vicepresedintele Comitetului Olimpic Chinez, Zhang Faqiang, care a precizat ca "nu va fi vorba de o competitie pe medalii, dar nici de un simplu sport demonstrativ, cum a fost taekwondo la JO 1992 si JO 1998".
Oficialul chinez a continuat spunand ca "kung fu (n.r. – numele sub care sunt cunoscute artele martiale in lume) va face parte din Jocurile Olimpice avand un statut special, in cadrul unei competitii intitulate Intalnire cu wushu la JO de la Beijing", a declarat Zhang Faqiang.
Prezenta artelor martiale wushu la JO 2008 este foarte controversata, dupa ce presedintele Comitetului International Olimpic, Jacques Rogge, a anuntat inca din 2005 ca artele martiale nu vor reprezenta o disciplina olimpica si nu vor fi nici sport demonstrativ la JO de la Beijing. In plus, Comitetul Executiv al CIO confirmase, in 2006, ca wushu nu va fi nici macar sport demonstrativ la Beijing, in ciuda eforturilor organizatorilor chinezi.
China militeaza pentru introducerea artelor martiale in programul olimpic inca de la inceputul anilor '80. Crearea unei federatii internationale in 1991 integrata in 1994 in Federatia internationala a sporturilor si recunoscuta de CIO in 2002 nu a facut decat sa accelereze expansiunea artelor martiale chineze in lume. In prezent exista 114 asociatii de kung fu in intreaga lume.
Cu exceptia competitiilor de judo si taekwondo, toate celelalte sporturi din programul olimpic sunt de origine europeana sau americana.
Templul shaolin, leaganul artelor martiale chineze, a anuntat, prin intermediul directorului general al societatii care pune in valoare templul, Qian Daliang, ca nu isi va trimite calugarii la competitia de la Beijing, informeaza site-ul oficial al JO 2008. Templul shaolin, vechi de 1.500 de ani, este situat in apropierea orasului Dengfeng, in provincia centrala Henan.
WUSHU
Performantele artelor martiale chineze pot fi cuantificate, dar wushu, asa cum este el practicat de shaolin, nu poate fi evaluat in acelasi mod, deoarece contine elemente budiste si prezinta un amestec armonios de budism si kung fu. In templul stravechi calugarii au practicat intotdeauna wushu pentru a se apara de eventuali invadatori, si nu in spirit de competitie.