-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialMario Capecchi, din copil al strazii, laureat al Premiului Nobel

Mario Capecchi, din copil al strazii, laureat al Premiului Nobel

Premiul Nobel pentru Medicina de anul acesta a adus in prim-plan, in afara de realizari stiintifice deosebite, o biografie remarcabila a unui supravietuitor.

Povestea unuia dintre cei trei laureati ai Nobelului pentru Medicina, americanul de origine italiana Mario Capecchi, nascut la Verona in 1937, ar putea fi scrisa intr-un roman demn de Premiul Nobel pentru Literatura sau ar putea deveni un scenariu de Oscar. In timp ce studiile sale traseaza liniile definitorii ale stiintei secolului 21, biografia sa si a stramosilor sai reflecta istoria agitata a secolului 20.
Bunicul lui Mario Capecchi, un arheolog german, a fost impuscat din greseala de camarazii proprii, in primul razboi mondial. Tatal, un aviator italian, a fost ucis in al doilea razboi mondial, iar mama lui, Lucy Ramberg, americanca, a fost trimisa de nazisti in lagarul de la Dachau, din cauza legaturilor sale cu un grup de artisti antifascisti, care isi spuneau "Boemii". Cand a fost ridicata de Gestapo, in 1941, fiul pe care il avea din povestea de dragoste cu aviatorul Luciano Capecchi (cu care nu s-a casatorit) abia implinise patru ani. La inceput, micutul Mario a fost ingrijit de o familie de prieteni de-ai mamei, dar dupa un an el a ramas in voia sortii.
Timp de trei ani, Mario a trait pe strazi, fie singur, fie alaturandu-se pentru scurte perioade de timp unor bande de copii. A supravietuit cersind, chiar furand uneori, "in cea mai mare parte a timpului flamand", dupa cum isi aminteste. Din cand in cand, a mai gasit adapost si in orfelinate, ajungand in final intr-un spital din Reggio Emilia, intr-un salon cu copii abandonati, unde primea o cana de cafea si o bucata de paine in fiecare zi. Subnutrit si chinuit de febra, nu avea putere sa plece mai departe. Printr-un miracol, mama lui a supravietuit detentiei la Dachau si, imediat dupa ce lagarul a fost eliberat de aliati, in 1945, a plecat sa isi caute copilul, pe care l-a gasit dupa un an, chiar in ziua in care acesta implinea noua ani.
Mario Capecchi pastreaza si astazi, la 70 de ani, palaria cu pene a costumului tirolez pe care mama sa i l-a cumparat in ziua in care s-au regasit. Impreuna, au plecat la Neapole, de unde s-au imbarcat spre America. Ajunsi in SUA, s-au stabilit la un unchi din partea mamei, care traia intr-o comunitate inspirata de stilul de viata al quaker-ilor (metodisti austeri), langa Philadelphia. Aici, Mario a inceput imediat sa mearga la scoala, avand rezultate foarte bune, desi nu mai petrecuse nici o zi intr-o institutie de invatamant si cu toate ca nu stia deloc engleza.
Interesul pentru stiinta i-a fost trezit de unchiul sau, fizician la Universitatea Princeton, care a ajutat la producerea primului microscop cu electroni.
Mario Capecchi si-a inceput studiile superioare la Antioch College din Ohio, de unde s-a transferat la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT), unde a studiat matematica si fizica. Desi nu facuse nici un curs de biologie, a vrut sa studieze genetica si a reusit sa il convinga pe profesorul James Watson de la Universitatea Harvard (unul dintre pionierii descifrarii structurii AND-ului) sa il ia sub aripa sa. In 1967, a obtinut doctoratul in biofizica la Universitatea Harvard, unde si-a inceput cariera universitara.

SUCCES
» Perseverenta

Mario Capecchi a fost atras de genetica, in special de posibilitatile de controlare a mutatiilor genetice, cu mult inainte ca acestui domeniu sa i se intuiasca potentialul. In 1980, cand a depus prima aplicatie pentru a cere finantare din partea Institutului National de Sanatate din SUA (NIH, principala agentie guvernamentala de cercetare in domeniu), ideile sale s-au dovedit prea vizionare si au fost respinse, cu recomandarea de a fi chiar abandonate.
Capecchi si-a continuat totusi cercetarile si, patru ani mai tarziu, a definitivat o tehnica de determinare a mutatiilor genetice, denumita recombinare omologa. Pe baza noilor rezultate, a solicitat din nou finantare de la NIH. De data aceasta, cererea i-a fost aprobata, cu raspunsul: "Suntem fericiti ca nu ati urmat sfatul nostru".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă