Fondul Monetar International (FMI) considera ca adoptata majorarea semnificativa a pensiilor pentru 2008 este justificabila, insa intentia autoritatilor de la Bucuresti de a dubla pensiile in urmatorii doi ani ar putea fi nesustenabila, potrivit concluziilor delegatiei institutiei financiare internationale care a vizitat Romania la sfarsitul lunii septembrie, relateaza Rompres.
In opinia FMI, aceste masuri ad-hoc subliniaza nevoia unei strategii de reforma coerenta care sa tina cont de evolutiile demografice si migratia fortei de munca.
In plus, misiunea FMI recomanda autoritatilor sa amane, cel putin pana la mijlocul lui 2008, o eventuala majorarea salariala, pentru ca astfel sa fie redus impactul asupra bugetului precum si potentialele presiuni inflationiste. Banca Nationala a Romaniei va trebui sa se concentreze pe mentinerea inflatiei in limitele avute in vedere, in special avand in vedere ca perspectivele pentru 2008 sunt alarmante.
Referindu-se la planurile pentru bugetul pe 2008, si tinand cont de incertitudinile politice legate de acest buget in special cele referitoare la cheltuieli si venituri, FMI considera ca este esential ca autoritatile romane sa tinteasca in 2008 un deficit fiscal anual mai mic de 2,7 procente din PIB. In ceea ce priveste veniturile estimate la buget, FMI estimeaza ca cifrele avute de in vedere de autoritatile de la Bucuresti sunt unele optimiste, avand in vedere ca nivelul colectarii contributiilor sociale ar urma sa creasca cu 1,5 puncte din PIB, in pofida reducerii contributiilor si a introducerii celui de al doilea pilon de pensii.
FMI se asteapta ca in 2007 cresterea economica reala inregistrata de Romania sa se reduca la sase procente, in principal ca urmare a efectelor secetei asupra sectorului agricol. Previziunea FMI este in linie cu estimarile Comisiei Nationale de Prognoza. In plus, pe masura ce boom-ul cheltuielilor se va reduce gradual, cresterea PIB va ramane la aproximativ sase procente si in 2008.
La capitolul dezinflatie, pana in luna iulie acest proces a fost ajutat de aprecierea leului, amanarea majorarii preturilor administrate si scaderea preturilor agricole. Insa odata cu seceta au crescut exploziv si preturile la alimente in luna august iar dezinflatia s-a oprit brusc. Pe baza actualelor tendinte, misiunea FMI estimeaza ca rata inflatiei va ajunge, la finele anului, in apropiere de limita superioara de cinci procente avuta in vedere de BNR. Daca in 2008 inflatia va reveni sau nu sub intervalul tinta depinde de politicile fiscale, de venituri si monetare ce vor fi adoptate de autoritatile de la Bucuresti, considera FMI.
In ceea ce priveste deficitul de cont curent, delegatia FMI estimeaza ca in 2007 cresterea cheltuielilor de consum va depasi din nou cresterea economica reala, astfel ca deficitul de cont curent va ajunge la 14 la suta din PIB si se va mentine la un nivel similar in 2008. Un motiv de ingrijorare pentru FMI este si faptul ca intrarile de capital sunt din ce in ce mai putin directionate catre investitii straine directe (FDI), ceea ce alimenteaza datoria externa neta a Romaniei, informeaza Rompres.