10.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPlasamentele la BVB ale strainilor scad

Plasamentele la BVB ale strainilor scad

» Septembrie a fost luna in care strainii au plasat pe BVB cei mai putini bani din acest an.

» Pentru a doua oara, vanzarile au depasit achizitiile, de aceasta data cu aproape 4 milioane euro.

Tranzactiile efectuate de
investitorii straini pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-au redus la jumatate, comparativ cu luna anterioara. Aceasta scadere a plasamentelor pe piata de la Bucuresti s-a resimtit si la nivelul lichiditatii. Potrivit datelor publicate ieri de Bursa, luna trecuta a fost a doua din acest an cand vanzarile au depasit achizitiile, de aceasta data cu aproape 4 milioane de euro.
Nerezidentii au vandut, in luna septembrie, la BVB actiuni de 239,97 milioane lei (71,7 milioane euro), cu 5,8% peste valoarea titlurilor cumparate in aceeasi perioada, inregistrandu-se iesiri nete de 13,24 milioane lei (3,9 milioane euro). In luna august, sumele rezultate din lichidarea pozitiilor nerezidentilor au devansat la BVB intrarile de capital, cu 20,8%, pentru prima data in acest an, inregistrandu-se iesiri nete de 86,08 milioane lei (26,7 milioane de euro).
Vanzarile strainilor, in luna septembrie, au scazut cu 51,9%, insumand 239,97 milioane lei, in timp ce valoarea cumpararilor a fost de 226,72 milioane de lei, cu 45,1% sub nivelul inregistrat in luna august, potrivit datelor BVB. Aceleasi date arata ca in primele 9 luni ale anului, cumpararile totale ale nerezidentilor s-au ridicat la aproape 1,34 de miliarde de euro, adica 42% din total.
In ceea ce priveste rezidentii, acestia au plasat pe Bursa, luna trecuta, 149,6 milioane de euro, in scadere cu peste 41% fata de luna august.
Valoarea tranzactiilor cu actiuni derulate la bursa in luna septembrie s-a situat la 726,8 milioane lei, cu aproape 41,17% sub nivelul de 1,23 miliarde lei consemnat in luna august. Cele mai mari lichiditati au fost consemnate in lunile iunie si iulie, de 1,35 miliarde lei si, respectiv, 1,57 miliarde lei.
In perioada ianuarie-septembrie, valoarea operatiunilor s-a ridicat la 10,59 miliarde lei (3,2 miliarde de euro).

Cele mai citite

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...
Ultima oră
Pe aceeași temă