13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialGazprom castiga alegerile din Ucraina

Gazprom castiga alegerile din Ucraina

Perspectiva ca formatiunile prooccidentale sa castige alegerile din Ucraina si ca Iulia Timosenko sa redevina prim-ministru a determinat Moscova sa recurga la arma sa cea mai puternica: santajul energetic.
Compania ruseasca Gazprom, cel mai mare producator de gaze din lume, si-a adus aminte brusc de datoria Ucrainei si a amenintat ca va intrerupe livrarile de gaze catre aceasta tara, daca nu sunt platite la timp cele 1,3 miliarde de dolari datorate pentru livrarile anterioare. "In momentul in care a devenit clar ca in urma legislativelor din Ucraina tandemul Timosenko–Iuscenko a depasit partidul premierului Ianukovici (prorus), Moscova a repetat amenintarea gaziera", remarca ieri cotidianul liberal rus "Vremia Novostei", adaugand ca "dedesubturile politice ale declaratiei (Gazprom) sunt evidente. Un nou guvern de coalitie s-ar putea forma curand in Ucraina, cu Timosenko premier (…) Doamna Timosenko a declarat in repetate randuri ca va desfiinta actualul sistem de livrari de gaze in Ucraina", reexaminand conditiile din acordurile gaziere.
Intrucat Gazprom furnizeaza Europei un sfert din gazele necesare prin Ucraina si Belarus, iar disputele anterioare cu aceste doua tari au determinat reduceri severe ale livrarilor de gaze catre Europa (cu pana la 20 la suta timp de cateva zile in ianuarie 2006, de exemplu, cand Gazprom si Ucraina nu s-au inteles asupra pretului pentru importul de gaze rusesti), avertismentul dat Kievului de catre Gazprom a avut ecou si la Bruxelles. Comisia Europeana a cerut concernului Gazprom si Ucrainei sa rezolve rapid diferentele de opinie. z

Iuscenko, in corzi

Amenintarea venita din partea Gazprom s-a dovedit eficienta. Calculele provizorii dupa numararea a 99,24% din voturi aratau ieri ca Blocul Iulia Timosenko (cu 30,8% din voturi) si blocul proprezidential Ucraina Noastra–Autoapararea Populara (cu 14,2% din voturi) controleaza 230 de mandate in Rada Suprema, peste majoritatea de 226 necesara pentru formarea guvernului. Cu toate ca rezultatul obtinut permite constituirea unei coalitii de guvernare prooccidentale, cu Iulia Timosenko ("motorul" castigarii alegerilor) premier, presedintele Viktor Iuscenko a declarat ieri ca nu exclude formarea "unei largi coalitii intre prooccidentali si prorusi", ceea ce ar putea insemna mentinerea lui Viktor Ianukovici (prorus) la conducerea guvernului, ceea ce ar forta trecerea Iuliei Timosenko in opozitie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă