3.6 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFMI: deficit bugetar sub 2 la suta din PIB

FMI: deficit bugetar sub 2 la suta din PIB

Fondul monetar international (FMI) le recomanda autoritatilor de la Bucuresti un deficit bugetar mult sub 2% din produsul intern brut (PIB), inferior celui proiectat pentru anul fiscal 2008 si cere o proiectie realista a veniturilor, a declarat marti seful misiunii FMI, Albert Jaeger. "Bugetul pe 2008 inca este oarecum fluid, reflectand partial mediul politic fragil, asa ca avem o evaluare foarte preliminara a planurilor de buget pe 2008", a spus Jaeger. In privinta sarcinii de deficit, "poate stiti ca deficitul planificat pe 2008 este 2,7% din PIB. Credem ca in acest mediu economic ar fi recomandabil sa se tinteasca un deficit mai mic, mult sub 2%", a declarat seful misiunii Fondului.
Cresterea salariilor in contextul acestui buget ar trebui sa fie mai moderata fata de marimea anilor trecuti si, in cele din urma, acesta este un punct pe care l-am accentuat foarte mult", a mai spus reprezentantul FMI.
In plus, Fondul a insistat pe necesitatea unei proiectii bugetare pe termen mediu, recomandare pe care a extins-o si in alte domenii. "Vedem nevoia ca bugetele anuale sa se dezvolte in cadrul unei perspective pe termen mediu, care sa depaseasca nivelul anului viitor de buget. In acest moment, o perspectiva fiscala pe termen mediu lipseste. Se simte foarte mult lipsa ei si credem ca introducerea unui cadru pe termen mediu ar ajuta foarte mult ierarhizarea si o disciplina mult mai mare a strategiilor", a mai spus Jaeger.
Referindu-se la sistemul de pensiilor, seful misiunii FMI a spus ca Romania are nevoie de o strategie foarte bine dezvoltata, care sa mearga mai departe de anul 2009. "Nu vedem cum vor fi finantate cresterile de pensii dupa 2009, dar, in general, credem ca trebuie o strategie mai bine dezvoltata pentru pensii, care sa mearga mai incolo de 2009, din cauza presiunii la care vor fi supuse pensiile ca urmare a emigrarii si imbatranirii populatiei", a explicat Jaeger.
Acesta a subliniat, de asemenea, ca in Romania cheltuielile pentru pensii sunt relativ scazute comparativ cu alte tari in tranzitie.
"Problema pensiilor este intotdeauna dificila. Este nevoie foarte mare de o crestere a bugetului si va fi dificil de gasit resurse pentru a finanta aceasta crestere, dar aceasta crestere va fi acoperita", a mentionat Jaeger.
Cu toate ca economia Romaniei a performat bine, iar inflatia s-a temperat, Fondul Monetar International (FMI) estimeaza in acest an pentru Romania un deficit de cont curent de 14% din Produsul Intern Brut (PIB). Estimarea FMI este mai mare decat cea a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), care situeaza deficitul de cont curent la un nivel de 13,4% din PIB.
Fondul Monetar International si-a revizuit si prognoza pentru crestere economiei din 2007, de la 6,5 la 6%, deoarece a tinut cont de efectele secetei.
In ceea ce priveste cotatia leului, aceasta se va aprecia, conform evolutiei din alte tari emergente, a estimat Jaeger.

Cele mai citite

Elena Lasconi consideră că anularea turului I al alegerilor prezidenţiale ar fi o încălcare gravă a democrației

Candidatul USR la Preşedinţie, Elena Lasconi, a declarat că anularea turului l al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a sesizărilor depuse la CCR, ar fi...

Andrei Muraru anunță că românii vor putea călători fără vize în SUA din 2025

Românii vor călători fără viză în Statele Unite ale Americii din 2025. Anunțul a fost făcut, miercuri, de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru,...

Percheziții DIICOT: Doi suspecți acuzați că au introdus 400.000 de dolari falși în bancomate, schimbați ulterior în lei

Pe numele suspecților au fost emise mandate de aducere, iar aceștia urmează să fie audiați la sediul DIICOT Procurorii DIICOT și polițiștii Direcției de Combatere...
Ultima oră
Pe aceeași temă