Un procent infim din totalul pagubitilor se poate bucura de bani gheata de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, dar nici acestia nu stiu exact cand. Primii bani ar putea sosi in noiembrie.
Cam doua sute de oameni s-au trezit ieri cu noaptea in cap si s-au inghesuit in fata Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), ca sa-si asigure un loc pe lista cu despagubiri pentru fostii proprietari deposedati abuziv de regimul comunist. Intr-un proces care dureaza de multi ani, din totalul de peste 200.000 de notificari de revendicare a fostelor proprietati, doar cateva mii au fost rezolvate si au ajuns la ANRP. Norocosii pot veni, incepand cu 1 octombrie, la ANRP pentru a opta cum vor sa fie despagubiti: bani cash, in limita a 500.000 de lei (platibili in doua transe anuale), actiuni la Fondul Proprietatea sau ambele forme de despagubire. Explicatiile reprezentantilor ANRP despre cand se vor vedea fostii proprietari cu banii in mana duc cu gandul la o ceata densa. Acesti bani nu exista inca la buget, ci vor fi acordati in maximum 15 zile dupa ce Fondul Proprietatea isi va plati dividendele catre stat. Estimarea oficiala: dupa 1 noiembrie. Dupa doi ani de la infiintare, Fondul Proprietatea este o entitate care nu functioneaza, majoritatea societatilor din portofoliul ei nefiind inca listate la bursa.
Pentru Maria Teodoru, presedintele Asociatiei Fostilor Proprietari, totul este o noua etapa intr-un joc de imagine pentru un sistem care nu functioneaza inca. "Toti oamenii sunt derutati, se duc acolo si au impresia ca primesc banii. Nu este asa, primesc doar cei ale caror dosare au fost rezolvate. Majoritatea dosarelor sunt inca la primarii, nu au ajuns inca la ANRP. Chiar si cand ajung aici, sunt trase la sorti (electronic – n.r.), deci sunt oameni carora le va veni randul poate peste zece ani. La ANRP nu au bani, nu au personal si vor despagubi in limita in care vor primi acesti bani", spune Maria Teodoru.
Analistii economici sunt sceptici in ce priveste functionarea Fondului Proprietatea. "Nu are sanse. Trebuia impus un plafon maxim de despagubiri cash, cum au facut maghiarii, dar nu in 2007, ci in 1992, cand oamenii ar fi fost multumiti. Acum, aceasta lege mai rau incurca si nu va duce la despagubiri, ci la smecherii. Au pus un plafon si restul il vor da la pastele cailor. E vorba de oameni batrani, asupra lor sta presiunea timpului", explica analistul Ilie serbanescu.
Specialistul
"Ideea in sine nu e rea, dar gandirea acestei constructii e gresita", spune analistul Daniel Daianu despre Fondul Proprietatea. Despagubirile exclusiv in cash ar fi apasat greu economia (5% din PIB), creand inflatie. "Fondul poate functiona pe bursa, dar tranzactionarea actiunilor e conditionata de atractivitatea companiilor din portofoliu. Sunt probleme, dar nu insurmontabile. Ca Fondul sa devina real, aceste activitati trebuie grabite".