10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMarcile inregistrate in UE, protejate si international

Marcile inregistrate in UE, protejate si international

Incepand cu 1 ianuarie 2008, firmele din tarile Uniunii Europene vor putea obtine, formuland o singura solicitare, protectia marcilor industriale inregistrate nu numai in spatiul Uniunii, ci si in statele semnatare ale Actului de la Geneva al Aranjamentului de la Haga privind inregistrarea internationala a desenelor si marcilor industriale.
Oportunitatea survine ca urmare a faptului ca Uniunea Europeana a depus la 25 septembrie, la Organizatia Internationala pentru Proprietate Intelectuala, instrumentul de aderare la Actul de la Geneva al Aranjamentului de la Haga privind inregistrarea internationala a desenelor si modelelor industriale. La randul lor, designerii industriali stabiliti intr-o tara semnatara a aceluiasi document pot solicita dreptul de proprietate intelectuala asupra marcilor lor conform Sistemului european de inregistrare a marcilor industriale.

Formularea unei singure cereri de inregistrare internationala a marcilor industriale catre Organizatia Internationala pentru Proprietate Intelectuala (WIPO), cu sediul la Geneva, va elimina procedura actuala care implica inaintarea mai multor cereri catre Birourile nationale si regionale pentru protectia marcilor industriale. De asemenea, existenta unei inregistrari internationale a marcii confera acelasi drept de proprietate industriala in tarile semnatare ca si cum marca respectiva ar fi fost inregistrata la nivel national sau regional, exceptand situatiile in care autoritatea nationala competenta refuza inregistrarea.
Sistemul european de inregistrare a marcilor industriale este operational de la 1 aprilie 2003 si asigura protectia marcilor industriale inregistrate pe intregul teritoriu al Uniunii Europene.

Numarul marcilor industriale inregistrate in cadrul acestui sistem era de peste 267.000 in august 2007.
Actul de la Geneva este cel mai recent dintre cele trei Aranjamente de la Haga privind inregistrarea internationala a desenelor si marcilor industriale si a intrat in vigoare pe 23 decembrie 2003. Documentul a fost semnat pana acum de 23 de state.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...
Ultima oră
Pe aceeași temă