Parlamentul kazah a adoptat ieri o lege care va permite guvernului sa modifice sau sa rupa contractele cu companiile straine.
Investitorii straini din Kazahstan au un motiv in plus sa se teama, dupa ce camera inferioara a parlamentului kazah a adoptat ieri cu majoritate absoluta (o singura abtinere) un proiect de lege ce va permite guvernului modificarea sau anularea contractelor cu companiile straine.
"Acest proiect de lege este menit sa intareasca interesele nationale ale tarii noastre in zona resurselor naturale", a declarat parlamentarul Yerlan Nigmatulin, un promotor al proiectului de lege. Legea urmeaza sa fie votata si in Senat inainte de a fi promulgata de presedintele Nursultan Nazarbaev, dar procedura este considerata o simpla formalitate. Kazahstanul a dat deja o lovitura companiilor occidentale luna trecuta, cand a anuntat stoparea lucrarilor la campul petrolifer de la Kashagan din Marea Caspica, exploatat de un concern multinational condus de italienii de la Eni. Votul de ieri pune si mai multa presiune asupra companiei italiene, deoarece negocierile privind campul Kashagan intra in faza finala, urmand a fi definitivate pe 22 octombrie. KazMunayGaz, compania de stat ce ar urma sa aiba 10% din profiturile viitoare de la Kashagan, doreste sa preia mai multe participatii in concern si sa obtina 40% din profituri.
Campul este considerat cea mai mare descoperire petrolifera din anii ’60 incoace, cu aproximativ 13 miliarde de barili de petrol brut exploatabil.
Din concern mai fac parte, pe langa Eni, francezii de la Total, olandezii de la Shell si americanii de la Exxon Mobil, cu cate 18,52%. KazMunayGaz si japonezii de la Inpex au cate 8,33%.