2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialCastelul Bran, in justitie

Castelul Bran, in justitie

Retrocedarea castelului Bran nu a respectat legile in vigoare, au decis deputatii, care au aprobat raportul subcomisiei de ancheta, cu 159 de voturi pro, 56 contra si patru abtineri. Subcomisia de ancheta privind retrocedarea castelului Bran, constituita in Camera Deputatilor, a considerat ca au fost incalcate legile din domeniul retrocedarilor si Constitutia, atunci cand Branul a fost retrocedat direct din domeniul public al statului, fara a fi trecut mai intai in domeniul privat, asa cum spune legea. "Ministerul Culturii, care avea castelul in administrare, trebuia sa faca o nota de fundamentare pentru trecerea castelului in domeniul privat al statului. A facut-o abia la 8 luni dupa retrocedare, in ianuarie 2007", ne-a declarat Dumitru Ioan Puchianu, deputat PD si presedintele subcomisiei de ancheta. De asemenea, restituirea nu s-ar fi facut catre toate persoanele indreptatite la mostenire. "Prima notificare trimisa de mostenitori pentru revendicarea castelului este semnata, in 2001, de cinci persoane, cei patru copii si nora principesei Ileana. In 2005, revenirea la notificare este semnata doar de trei, spunand ca doi au renuntat in 1999 la pretentii, deci anterior primei notificari semnate de toti. Se mai vorbeste de un testament care nu se regaseste printre documente", mai spune Puchianu. Membrii subcomisiei au mai remarcat ca autoritatile statului au pasat restituirea castelului in bratele Muzeului Bran, societatea care il administra in numele Ministerului Culturii. Practic, restituirea Branului este semnata de Dorin Narcis, directorul Muzeului Bran, fara vreo semnatura a ministrului Culturii, ne-au mai spus membrii subcomisiei. Dumitru Puchianu mai spune ca ancheta a implicat studierea a peste 2400 de pagini, audierea unor persoane implicate in retrocedare, dar si a unor experti reprezentanti ai Uniunii Notarilor din Romania, ai Avocatului Poporului sau ai serviciilor de informatii.
Raportul a fost votat pozitiv de PD, PSD si PRM, iar impotriva s-au manifestat vehement PNL si UDMR.
In replica, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, spune ca "retrocedarea s-a facut cu respectarea prevederilor legale. Au votat PRM, PSD si PD, intr-o valmasie politica care ma duce cu gandul la o perspectiva comunistoida asupra retrocedarilor". Avocatul Corin Trandafir, reprezentantul legal al familiei Habsburg, a declarat intr-o conferinta de presa ca isi mentine amenintarea lansata cu cateva zile inaintea votului deputatilor: va cere statului roman daune de 150 de milioane de euro. "Aceasta decizie nu are consecinte juridice, titlul de proprietate ramane valabil. Consideram ca aceasta decizie este un act politic. E un act politic iresponsabil, care aduce grave prejudicii statului roman, deoarece aduce aminte de spatiul ex-sovietic, unde proprietatea privata nu era luata in serios", a mai declarat Corin Trandafir, citat de Mediafax. Avocatul a mai precizat ca aceasta decizie a deputatilor dauneaza negocierilor pe care mostenitorii familiei Habsburg le poarta pentru a vinde castelul Bran.
Dupa votul pozitiv al deputatilor, raportul a fost trimis Guvernului, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtii Constitutionale, care au la dispozitie 30 de zile pentru a decide ce masuri se impun.

Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă