13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialClanul din Sankt Petersburg, nucleul dur al Kremlinului

Clanul din Sankt Petersburg, nucleul dur al Kremlinului

Propulsarea lui Viktor Zubkov in functia de prim-ministru a readus in atentie "clanul din Sankt Petersburg" pe care se bazeaza presedintele rus, Vladimir Putin.

Numele majoritatii colaboratorilor apropiati de astazi ai lui Putin se regasesc in organigrama primariei din Sankt Petersburg din anii ‘90, in care insusi actualul presedinte apare ca sef al Comitetului pentru relatii externe.
"Bineinteles ca Putin a promovat petersburghezi. Brejnev si-a adus colaboratorii din Dnepropetrovsk (aflat in prezent in Ucraina), iar Eltin si-a adus aliatii din Sverdlovsk (in Urali)", a declarat pentru AFP Ludmila Fomitceva, fosta purtatoare de cuvant a carismaticului primar reformator din Sankt Petersburg, Anatoli Sobceak, mentorul in politica al lui Putin.
Ea si-a amintit despre colaboratorii de atunci ai lui Putin din "Comitet" (cum era numit, pe scurt, Comitetul pentru relatii externe, care ocupa parterul primariei din Sankt Petersburg), indicand chiar birourile fiecaruia. In fata biroului lui Putin era biroul "mainii sale drepte", Igor Setcin, actualul "numar doi" al administratiei prezidentiale si presedinte al consiliului de administratie al companiei petroliere Rosneft. "In capatul culoarului, pe dreapta, isi avea biroul tinerelul Medvedev", prim-vicepremier, presedinte al consiliului de administratie al concernului gazier Gazprom, considerat unul dintre cei doi "delfini" ai lui Putin. Actualul premier, Viktor Zubkov, isi avea, la randul sau, locul in "Comitet". Era "mai in varsta, mai matur decat ceilalti", isi aminteste Ludmila Fomitceva. Lista continua cu Alexei Miller, patronul Gazprom, si Vladimir Ciurov, devenit, din luna martie, presedintele Comisiei Electorale Centrale a Rusiei. "Printre acesti oameni se afla viitorul presedinte", este convinsa Fomitceva.
Andrei Likacev, un fost functionar de rang inalt din Sankt Petersburg, devenit om de afaceri, a explicat pentru AFP ca presedintele Putin s-a inconjurat de "oameni de incredere, functionari loiali, ale caror defecte le cunoaste".
Dupa venirea lui Putin la Kremlin, au facut cariera si multi fosti responsabili din KGB, toti originari din Sankt Petersburg, cel mai cunoscut fiind fostul spion Serghei Ivanov, care a detinut portofoliul Apararii, devenind apoi prim-vicepremier. Ivanov este celalalt "delfin" al lui Putin si, pana la numirea-supriza a lui Zubkov in fruntea guvernului ("mutare" care a generat numeroase speculatii), era considerat favorit in cursa pentru presedintie. Intr-o analiza publicata pe site-ul cecen islamic Kavkazcenter.com se estimeaza ca Putin ar putea continua sirul de surprize, in sensul ca numirea lui Zubkov ca premier nu ar atrage automat si candidatura sa la presedintie. Potrivit Kavakazcenter.com, Putin ar putea sa incerce, dimpotriva, sa iasa din tiparul anilor ‘90 (care l-a propulsat si pe el la Kremlin). Mizand pe satisfactia rusilor fata de starea economica si sociala a tarii, el ar putea sa doreasca un guvern care sa nu fie prins in febra campaniei electorale. Zubkov este cunoscut ca un bun profesionist, un tehnocrat fara ambitii politice si loial, altfel spus, omul ideal pentru acest tip de scenariu.

» Un premier util
Cu Zubkov ca premier si sustinand un alt candidat pentru presedintie (bineinteles, tot dintre colaboratorii loiali), Putin si-ar asigura controlul asupra a doi poli de putere, ba chiar ar putea, la nevoie, sa creeze, sa alimenteze si sa speculeze o rivalitate intre executiv si Kremlin, estimeaza Kavkazcenter.com. Un alt motiv pentru care Zubkov este extrem de util e acela ca, in calitatea sa de fost sef al Serviciului Federal de Monitorizare Financiara, el stie exact "locatia si miscarile averilor legale si ilegale din Rusia". Un alt indiciu privind intentia lui Putin de a-si intari controlul asupra banilor este si remanierea guvernamentala, care vizeaza ministrii din domenii in care se vehiculeaza fonduri importante: dezvoltarea, sanatatea si economia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă