7.7 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialKasparov: Gazprom poate avea acum armata proprie

Kasparov: Gazprom poate avea acum armata proprie

Fostul campion mondial la sah si lider al miscarii de opozitie ruse Gary Kasparov avertizeaza intr-un interviu acordat "Romaniei libere" asupra riscurilor de a face afaceri cu companiile de stat ruse, dupa ce Duma de stat a votat ca Gazprom si Rosneft pot avea armata proprie. Aceste asa-zise companii de stat sunt de fapt conduse de presedintele rus Vladimir Putin si de prietenii lui, in timp ce statul rus se restrange, mai spune Kasparov. El reaminteste celor care fac afaceri cu Gazprom si Rosneft ca actionarii kaghebisti ai acestora sunt foarte activi.

Kasparov considera, pe de alta parte, ca bazele americane din Romania nu sunt o amenintare pentru Rusia.

Lider al miscarii de opozitie impotriva presedintelui rus Vladimir Putin, Gary Kasparov, a fost oaspete de onoare al conferintei "European Ideas Network", ce a avut loc la Varsovia la sfarsitul saptamanii trecute, unde a acordat un interviu "Romaniei libere".

» E nevoie ca Europa sa fie mai dura in relatia sa cu Rusia?
Mesajul meu este ca nu avem nevoie de nici un fel de sprijin din strainatate, dar ceea ce n-am dori sa mai vedem este sprijinul neechivoc oferit lui Putin. Noi incercam sa spunem publicului rus ca Putin nu este un democrat, ca avem de-a face cu un regim autoritar, cu o dictatura. Problema e ca, de fiecare data cand incercam acest lucru, propaganda rusa il arata pe Putin stand alaturi de Bush, Blair, Berlusconi, Schröder si spune: cine are dreptate, opozitia sau acesti lideri? Conform propagandei, Putin face parte din cel mai exclusiv club democratic din lume. Ce dorim noi nu e ca Vestul sa nu mai faca afaceri cu Rusia, pentru ca e suficient sa privesti pe harta, Europa trebuie sa faca afaceri cu Rusia, indiferent cine e la putere, dar sa nu-i mai ofere aura aceasta democratica lui Putin. Vestul a facut afaceri cu China mult mai mult decat cu Rusia, dar nimeni nu are pretentia sa-i considere democrati pe comunistii chinezi. Nu trebuie sa va reamintesc aprecieri ale liderilor occidentali de genul celei facute de Schröder ca Putin este un "democrat autentic" – acestea i-au dat lui Putin o arma foarte valoroasa impotriva noastra. De fiecare data cand Putin mai face cate o afacere cu cate un lider occidental, mediile controlate de Kremlin trambiteaza: vedeti, democratia este un instrument, uitati-va la Irak, americanii doar vorbesc de democratie, dar de fapt nu-i intereseaza decat petrolul.
» Sunt tarile din Europa de Est un front unde se da aceasta batalie pentru democratie vs influenta crescanda a Rusiei? Putin spunea recent ca doreste sa recupereze regiunea din jurul Marii Negre si din Balcani.

Este un mare mit. Nu sunt un fan al lui Putin, dar poate fi considerat orice in afara de un imperialist. Nu-l intereseaza influenta Rusiei, il intereseaza influenta Gazprom si a Rosneft. Este un imperiu de afaceri. El conduce Rusia ca pe o corporatie. De aceea, pentru el Lukasenko (dictatorul din Belarus, n.r.) si Saakasvili (presedintele democrat din Georgia, n.r.) sunt la fel – sunt cumparatorii gazelor naturale si ai petrolului sau, de aceea pune presiune asupra lor, iar daca cineva incearca sa-i limiteze influenta, el va incerca sa pedepseasca respectivele persoane. Nu-l intereseaza ce ideologie au opozantii sau partenerii lui de afaceri. Factorul dominant al politicii externe ruse este pretul petrolului. De aceea, orice situatie care contribuie la cresterea pretului este buna: tensiunile din Orientul Mijlociu sunt vitale, vanzarea de tehnologie nucleara Iranului este buna – primesti bani si creezi tensiune –, vanzarea de rachete Hezbollahului prin Siria serveste aceluiasi scop. Coreea de Nord pune probleme? Excelent. Orice va creste pretul petrolului este bun in viziunea sa. Dar el nu are nici o ideologie. De fapt, Putin distruge statul rus. Pentru ca, daca ne uitam la functiile statului rus, ele sunt treptat transferate marilor companii. Acum, Duma de Stat a votat ca Gazprom si Rosneft pot avea armata proprie. Aceste asa-zise companii de stat sunt de fapt conduse de el si de prietenii lui – e un fel de "capo di tutti capi", in timp ce statul rus se restrange. Putin este un mare iluzionist, doar provine din randurile KGB. Iar celor care fac afaceri cu Gazprom si Rosneft le reamintesc ca actionarii kaghebisti sunt foarte activi.

» Kremlinul critica foarte dur Romania pentru ca a permis instalarea de baze americane pe teritoriul sau, dar in acelasi timp pastreaza trupe rusesti in Transnistria. Cum priviti aceasta dubla masura?
Nu cred ca NATO este o amenintare pentru Rusia. Tarile europene pot face ce considera ca este bine pentru ele, inclusiv stationarea de trupe americane. Adevarata amenintare pentru Rusia vine din est si sud. Acesta este unul din pilonii viziunii noastre in politica externa: amenintarea reala vine din China si din islamismul radical. De aceea trebuie sa fim in termeni buni cu Uniunea Europeana si cu SUA.

» Ce inseamna numirea lui Victor Zubkov ca premier?
Este o afacere de familie. Este clar ca apeleaza la una dintre cele mai apropiate persoane dintr-un cerc foarte restrans. Occidentalii ma intreaba cine cred ca va fi succesorul, Ivanov sau Medvedev. Le spun: uitati-va la istoricul lui Putin. Este un kaghebist. Tot ce face este o operatiune secreta. Chiar credeti ca favoritii pentru prezidentiale sunt candidati reali? E ilogic ca cineva care a avut algoritmul propriu de luare a deciziilor sa ia cea mai importanta decizie din viata sa contrar acestui algoritm. De aceea cred ca va fi oricine altcineva decat Ivanov sau Medvedev. Zubkov face parte din cercul foarte restrans al prietenilor si partenerilor de afaceri ai lui Putin de pe vremea cand erau la Sankt Petersburg. Asta demonstreaza faptul ca Putin nu are incredere in nimeni. Ca va fi Zubkov sau ginerele sau, va fi cineva de incredere. Desi nu cred ca intr-o structura mafiota poti avea incredere in cineva. Dar macar Putin incearca sa reduca riscul la minimum.

» Veti participa la alegeri?
Ii rog pe jurnalisti sa fie foarte precauti in a folosi cuvinte ca "alegeri" sau "candidaturi" in cazul Rusiei. Noi incercam sa influentam cat de mult putem, sa venim cu o lista proprie pentru Parlament, chiar daca probabil nu va putea fi inregistrata. Organizam alegeri in partid pentru aceste candidaturi, pentru a obisnui publicul cu procedurile democratice. Dar este un proces lent si dificil, care poate ca nu va avea succes maine sau poimaine, dar macar rusii sa vada alternativa democratica. In ce priveste prezidentialele, asteptam ca Putin sa-si aleaga succesorul. Poate pe 2 octombrie vom afla mai multe, cand Putin va tine un discurs la congresul partidului Rusia Unita. Desi probabil va astepta cat mai mult posibil si va trage sforile. Da, am dori sa luam parte la alegeri, dar nu ne facem iluzii. Este practic imposibil sa fii inregistrat drept candidat oficial la prezidentiale.

» Nu va temeti pentru viata dvs. si a aliatilor dvs., fiind un critic atat de deschis al lui Putin?
Sunt baieti rai, dar nu sunt prosti. Desigur, activistii nostri sunt hartuiti in intreaga Rusie, acum avem probleme si cu organizarea de conferinte sau dezbateri, pentru ca nu ni se da aprobarea de a folosi sali sau de a intra in anumite cladiri. Toate acestea demonstreaza faptul ca se tem, pentru ca ne incalca dreptul fundamental de a discuta liber despre alegeri. Ei urasc orice alternativa. Andrei Illarionov a spus deja de mai multe ori ca trebuie sa cream o alternativa, chiar daca este una foarte mica. Dar nu trebuie sa ne resemnam cu acest regim nelegitim in care rezultatele scrutinului sunt cunoscute dinainte.


» Occidentalii privesc cu reticenta alianta dvs. cu nationalistul de extrema stanga Eduard Limonov. Nu va stirbeste credibilitatea?

E nevoie ca publicul rus sa vada ca exista partide care discuta si care sunt determinate sa aduca democratia in Rusia. Noi nu incercam sa castigam alegerile, incercam sa avem alegeri! Acum nici Limonov, nici partidul sau nu mai contesta nevoia de a avea o democratie liberala – asta consideram ca e deja o realizare din alianta cu Frontul Civic Unit.
» Este un proces pe termen lung, dar cand estimati ca veti deveni o alternativa eligibila la regimul lui Putin?
Termen lung in Rusia are un cu totul alt inteles. Pentru noi, cei care luptam sa supravietuim politic, termen lung poate insemna doua-trei luni. Nu pot face planuri pentru la anul, intai de toate trebuie sa ma asigur ca miscarea noastra este inca acolo. Dar pot face un pronostic foarte ambitios in privinta acestui regim. Nu va apuca alegerile urmatoare din 2012. Se va prabusi inainte. Sigur, pot sa ma insel, dar, din ce semnale am, regimul este foarte instabil.


» Din cauza pretului petrolului?

Daca pretul la petrol scade sub 50 de dolari barilul, e simplu, nu trebuie sa fii expert sa prezici ca regimul va cadea. Dar eu vorbesc de situatia in care pretul la petrol ramane ridicat. Problema acestui regim este ca toti banii obtinuti dispar. Nu se regasesc in investitii, in infrastructura sau in alte afaceri din Rusia. Poti gasi acei bani din petrol oriunde, de la Riga la Londra, dar nu in Rusia. Sistemul bancar rus este nesigur, infrastructura este aceeasi de pe vremea Uniunii Sovietice, chiar si conductele au nevoie de investitii uriase, dar nimeni nu o face. Din cate inteleg, in aceasta iarna Rusia va fi in criza de gaz, pentru ca totul merge la export si nu se mai acopera necesarul intern. De aceea cred ca vor creste in continuare discrepantele dintre cei 15% din populatie care traiesc intr-o Rusie bogata si cei 85% pentru care nivelul de trai este in continuare foarte scazut. Toate astea vor duce, inevitabil, la o criza politica. Chiar daca Putin reuseste acum sa-si plaseze omul pentru patru ani sau poate pentru o perioada mai scurta de timp, echilibrul va fi perturbat si vom asista la o serie de lupte intre diferitele grupari. Iar teama celor puternici si bogati poate fi transformata intr-o energie dinamica, apta sa schimbe regimul.

Maestru international

Gary Kasparov a devenit cel mai tanar campion mondial la sah din lume, la 22 de ani, pastrand titlul neintrerupt intre 1985 si 2000. S-a-retras din sahul profesionist in 2005, hotarandu-se sa scrie carti de specialitate si sa intre in politica. A format Frontul Civic Unit si a devenit membru al coalitiei anti-Putin "Cealalta Rusie", din care fac parte diferite partide, ONG-uri si intelectuali, printre care Andrei Illarionov, fostul consilier economic al lui Vladimir Putin, dar si liderul Partidului National Bolsevic, Eduard Limonov.

Cele mai citite
00:02:14

VIDEO. Președintele turc Erdogan îl întâmpină pe premierul libanez Mikati la Ankara

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan îl întâmpină pe premierul libanez Najib Mikati la Ankara, înaintea unei întâlniri bilaterale privind ultimele evoluții regionale, scrie AFP. Context Facțiunile...

Cele mai eficiente resurse pentru pregătirea examenelor școlare din 2025 

În decursul anilor, materialele și metodele de pregătire pentru examenele școlare s-au schimbat și s-au dezvoltat, adaptându-se la modificările din sistemul de învățământ....

Ibrahima Diarra, supranumit „Kaka din Mali”, transferat de Barcelona. Marele pariu al catalanilor

Tânărul mijlocaș din Mali a semnat un contract până în 2028 și este considerat o viitoare vedetă a fotbalului mondial. FC Barcelona a anunțat transferul...
Ultima oră
Pe aceeași temă