10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialContractul cu Ford, notificat la CE

Contractul cu Ford, notificat la CE

» In perioada de tranzitie, pana la aparitia noului model, compania va fi condusa de un expert spaniol in productia auto.
» Notificarea va include contractul de vanzare, precum si informatii despre activitatea companiei din ultimii 10 ani.
» Uzina din Craiova trebuie sa furnizeze timp de 10 ani piese de schimb si componente pentru autoturismele Daewoo.

Autoritatile romane vor trebui sa trimita Comisiei Europene o notificare privind contractul Automobile Craiova-Ford. Procedura de notificare vizeaza aspecte legate de concurenta si ajutor de stat si este una din conditiile de prefinalizare a contractului cu Ford, a carui finalizare poate avea loc numai dupa ce Romania primeste opinia CE.
Pana la 30 ianuarie 2008, AVAS si Ford trebuie sa indeplineasca mai multe conditii de prefinalizare a tranzactiei, printre care notificarea ajutorului de stat acordat companiei la Comisia Europeana si pri-mirea autorizarii concentrarii economice, din partea autoritatilor de reglementare din domeniul concurentei.

Prefinalizarea contractului

"Autoritatile romane vor trimite Comisiei Europene, pana la 30 octombrie, notificarea despre contractul cu Ford", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Comisiei de privatizare, Sebastian Vladescu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor.
Notificarea vizeaza aspecte legate de concurenta si ajutor de stat. Aceasta este una din conditiile de prefinalizare a contractului cu Ford, a carui finalizare poate avea loc numai dupa ce Romania primeste opinia CE.
Notificarea va include contractul de vanzare, precum si date despre istoria companiei romanesti si activitatea sa din ultimii 10 ani.
Sebastian Vladescu a mentionat ca, in cazul privatizarii BCR, intocmirea dosarului de notificare a durat doua luni, iar primirea raspunsului din partea CE alte patru luni.
Ford a preluat actiunile detinute de stat la Automobile Craiova – reprezentand 72,4% din capital, producatorul american angajandu-se la investitii directe de 675 milioane euro pentru modernizarea fabricii si la suplimentarea numarului de angajati.
Contractul cu Ford a fost facut public in integralitatea lui si nu exista nici o clauza secreta, a declarat Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei de privatizare. El a precizat ca exista doar niste anexe care sunt confidentiale, in mod absolut normal, pentru ca tin de dreptul de proprietate al Ford si protejarea intereselor sale tehnologice – planul de afaceri, secventialitatea investitiilor, modelul care va fi produs.

Uzina, condusa de un spaniol
Ford va aduce la Craiova un spaniol, Dionisio di Campos, expert in productia auto, pentru a conduce uzina in perioada de tranzitie, pana la productia unui nou model, a anuntat luni Lyle Watters, seful echipei de negociere din partea Ford.
"Pentru inceput, Ford va avea la Craiova trei-patru reprezentanti, fiind indreptatita sa aiba observatori la societate pana la sfarsitul anului. Speram sa ne mutam efectiv acolo in ianuarie 2008. Exista o echipa mica Ford care va fi coordonata de Dionisio di Campos, responsabil cu conducerea uzinei in aceasta perioada de tranzitie pana va incepe efectiv productia noului model", a precizat Watters.
seful echipei de negociere din partea Ford a mentionat ca grupul Ford intentioneaza sa mentina echipa actuala de conducere a uzinei de la Craiova si sa o suplimenteze cu experti Ford pentru perioada de tranzitie.
Sebastian Vladescu a afirmat ca procesul de restructurare a uzinei de la Craiova este foarte clar: "Ford va ramane cu fabrica si terenul aferent din interiorul gardului care inconjoara uzina, plus o facilitate care sa ii permita exportul, iar toate celelalte active vor ramane in proprietatea statului si a actionarilor minoritari".
Conform conditiilor de prefinalizare a contractului de vanzare cu Ford, compania americana trebuie sa incheie un acord care prevede ca uzina sa furnizeze in continuare piese de schimb si componente pentru autoturismele Daewoo timp de 10 ani, precum si data la care modelul Matiz va fi scos din productie.

» Ford intentioneaza sa mentina actuala echipa de conducere a uzinei.

Cele mai citite

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...
Ultima oră
Pe aceeași temă