10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCotatia leului ingrijoreaza Banca Nationala

Cotatia leului ingrijoreaza Banca Nationala

» Deprecierea leului la un nivel care poate pune in pericol tinta de inflatie poate determina majorarea dobanzii.

» Conducerea BNR va discuta, pe 26 septembrie, nivelul dobanzii de politica monetara, ce ar putea fi mentinut la 7%.

» Date recente au aratat ca ritmul de crestere economica a incetinit, in timp ce inflatia din august a urcat peste previziuni.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea mari dobanda de politica monetara, in cazul in care declinul cotatiei leului va pune in pericol tinta stabilita pentru inflatie.
"Nu cred ca va fi nevoie sa marim dobanda de politica monetara pana la sfarsitul acestui an", a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat Reuters. El a adaugat insa ca mentinerea la un nivel scazut a interesului investitorilor pentru plasamentele riscante si deprecierea, in consecinta, a cotatiei leului la un nivel care poate pune in pericol tinta de inflatie vor determina majorarea dobanzii.

Decizia va fi discutata pe 26 septembrie
BNR a redus dobanda de politica monetara cu 1,75 puncte procentuale de la inceputul anului, la 7%, intrucat inflatia a incetinit si a coborat la 3,7%, cel mai scazut nivel inregistrat dupa 1990, in timp ce economia si-a continuat avansul accelerat. Tinta de inflatie stabilita de Guvern si BNR pentru acest an este de 4%, cu o banda de variatie de plus/minus un punct. Banca centrala a anuntat pentru 2008 o tinta de 3,8% ±/- un punct, iar pentru 2009 centrul tintei a fost stabilit la 3,5%. Mentinerea cursului de schimb la un nivel de peste 3,4 lei/euro pana la sfarsitul anului si cresterea pretului petrolului si al alimentelor se vor reflecta – in opinia unor analisti – in depasirea tintei de inflatie stabilite de BNR pentru acest an. Insa Lucian Croitoru nu a specificat ce nivel al cotatiei leului va produce ingrijorare la nivelul bancii. Conducerea BNR va discuta, la 26 septembrie, nivelul dobanzii de politica monetara, iar analistii intervievati de Reuters la inceputul lunii septembrie considera ca rata va fi mentinuta la nivelul de 7%.

Factorii de influenta
Moneda romaneasca a pierdut joi aproape 2% din valoare in raport cu euro, coborand la cel mai redus nivel atins dupa decembrie 2006, dar vineri a recuperat o parte din pierderi. Declinul de joi al leului a amplificat pierderile din ultimele saptamani, determinate de o serie de avertismente ale analistilor internationali privind marimea deficitului de cont curent, care sporeste vulnerabilitatea economiei romanesti fata de crizele internationale.
Date recente au aratat ca ritmul de crestere economica a incetinit, fiind sub estimari, in timp ce inflatia din luna august a urcat peste previziuni.
In primul semestru, cresterea economica a Romaniei a fost 5,8%, iar analistii considera ca avansul PIB se va situa sub 6% in acest an.
Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru acest an o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 6,5%.
Preturile de consum au crescut in luna august cu 0,86%, fata de 0,29% in luna precedenta, in principal pe fondul scumpirilor inregistrate la alimente, iar rata inflatiei din ultimele 12 luni a fost de 4,96%, in crestere cu un punct procentual comparativ cu nivelul consemnat la sfarsitul lunii iulie.
Potrivit Reuters, un alt factor care a contribuit la reducerea cotatiei leului este nesiguranta politica, in conditiile in care opozitia socialista urmeaza sa depuna in Parlament o motiune de cenzura impotriva Guvernului. Croitoru considera ca leul va reveni pe un trend ascendent, dar ritmul de apreciere va fi mai lent. "Cred ca deprecierea leului este temporara, dar avansul nu va atinge ritmul consemnat in prima parte a anului, avand in vedere tensiunile de pe pietele financiare", a spus Croitoru. El a adaugat ca tendinta generala va fi de apreciere a leului, intrucat moneda romaneasca ramane foarte puternica.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...
Ultima oră
Pe aceeași temă