DNA si-a publicat ieri pe pagina de internet obiectiile la acuzatiile inspectorilor CSM, facute publice de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, motivand ca "publicarea observatiilor procurorilor a fost impusa de necesitatea unei informari obiective si nedistorsionate a opiniei publice".
Potrivit DNA, inspectorii CSM "au transformat actul de control intr-un veritabil opis al greselilor reale sau presupuse" din care lipsesc realizarile, respectiv trimiterile in judecata in dosare de mare coruptie a opt parlamentari, printre care si un viceprim-ministru, precum si ale unor secretari de stat.
La controlul de fond al DNA au lucrat trei echipe de inspectori CSM, cate una pentru fiecare din cele trei sectii de ancheta ale institutiei. Doua au pastrat echilibrul in relatarea reusitelor si a deficientelor, pe cand echipa de inspectori care s-a ocupat de sectia coordonata de procurorul Doru Tulus s-a legat de orice deficienta "reala sau presupusa", se sustine in materialul publicat pe internet. Mai mult de jumatate din cele 485 de pagini ale raportului inspectorilor CSM se ocupa doar de deficientele sectiei de combatere a infractiunilor conexe celor de coruptie, coordonata de Doru Tulus, in timp ce activitatea sectiei de combatere a coruptiei a fost detaliata pe 26 de pagini, iar sectia militara a DNA doar pe 14 pagini.
Principale obiectii ale DNA
– Prezentarea pe zeci de pagini a detaliilor din dosare penale aflate in lucru, "care nu este utila analizarii activitatii, dar poate fi utila persoanelor cercetate si evident este in detrimentul activitatii de urmarire penala.
– Depasirea limitelor competentelor inspectorilor prin criticarea pe zeci de pagini a unor aspecte irelevante ori prin inserarea propriei opinii referitoare la interpretarea textelor legale.
– Inserarea si evidentierea de mai multe ori, chiar si pe aceeasi pagina a unor epitete gen "grave deficiente", "manevre". "Consideram ca aprecierea gravitatii erorilor ori greselilor este atributul Sectiei de procurori a CSM".
– Ignorarea dosarelor penale solutionate de fiecare procuror si de seful sectiei.
– Neluarea in considerare a problemelor de personal.