6 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialChiuariu si disperarea PNL

Chiuariu si disperarea PNL

Tudor Chiuariu, avocat din oficiu al politicienilor acuzati de coruptie, a fost numit in fruntea Ministerului Justitiei mai ales datorita calitatii sale de marioneta. Patronii sai politici aveau nevoie pentru aceasta functie de cineva care raspunde rapid la comenzi, fara scrupule si fara personalitate.
Liderii PNL au socotit pe baza traditiei ante si post-decembriste ca ministrul Justitiei poate incepe din nou jongleria cu dosare, iar securitatea si continuitatea guvernarii ar putea fi asigurate si pe aceasta cale. Simpatia social-democratilor pentru Cabinetul Tariceanu ar fi crescut pe masura ce parlamentarii si baronii PSD erau lasati in pace de procurori sau pe masura ce greselile pre si post-revolutionare ale lui Ion Iliescu erau arhivate si amanate pentru uzul istoricilor. La randul lor, conservatorii au avut grija de imaginea lui Tariceanu atat in arena parlamentara, cat si pe canalele de televiziune fondate de Dan Voiculescu, iar UDMR a trecut cu toate armele si bagajele in tabara premierului cu riscul de a-si pierde electoratul si de a ramane in afara legislativului. Liderii PC si UDMR au dosare serioase la Departamentul National Anticoruptie, de aceea ministrul Justitiei a tinut cu tot dinadinsul sa-i disculpe miercuri intr-un discurs public. Tudor Chiuariu n-a facut-o probabil din spirit tovarasesc, ci la cererea premierului, care are nevoie de zid in jurul sau, mai ales acum, cand motiunea de cenzura ar putea sa-l piarda.
Dar fruntasii liberali au pus in aplicare strategia tranzactiilor cu dosare inca de la instalarea Cabinetului Tariceanu 2, cand Tudor Chiuariu cu tupeul sau juvenil, devenit deja celebru si la Bruxelles, cerea demiterea procurorului adjunct al DNA, Doru Tulus, fara nici un fel de motivatii. Tulus nu era o tinta oarecare tocmai fiindca in gestiunea acestui procuror anticoruptie se afla dosarele celor mai celebri politicieni de la Adrian Nastase la Miron Mitrea,  de la Dan Voiculescu la George Copos sau de la Marko Bela la mentorul politic al ministrului Justitiei, baronul liberal de Iasi, Relu Fenechiu.

Mai multi diplomati ai statelor Uniunii Europene au protestat atunci prin prezenta lor ostentativa si inedita la o sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii, iar vicepresedintele Comisiei Europene Franco Frattini a spus ca "ar fi extrem de ingrijorat de intreruperea investigatiilor incepute in Romania si care pana acum au avut efecte pozitive". Rapoartele facute de Bruxelles au laudat de altfel progresele DNA sugerand in acelasi timp ca instantele tergiverseaza cazurile de mare coruptie. Presiunea externa si semnalele internationale au fost insa ignorate de Cabinetul Tariceanu sau luate in raspar cu agresivitate infantila de Tudor Chiuariu.
Razboiul tanarului ministru cu procurorii anticoruptie demonstreaza nu doar complicitatea Executivului cu politicienii suspectati ca si-au folosit functiile pentru a obtine beneficii materiale, antireformismul sau incompetenta prin comparatie cu perioada Macovei, ci si disperarea Guvernului ca ar putea fi rasturnat chiar inainte sa-si rezolve propriile probleme cu procurorii.
Tudor Chiuariu, transformat in marioneta de sacrificiu a Partidului National Liberal, este luat de sus de colegii sai de partid si dispretuit in egala masura de partenerii si adversarii politici ai PNL. La Bruxelles, in schimb, ministrul roman al Justitiei este clasat la specii neevoluate si izolat de lumea civilizata. Cabinetul Tariceanu 2 a esuat insa cu arma Chiuariu, iar procurorii anticoruptie demonstreaza de la o zi la alta cat de corupta este clasa politica autohtona si cat de grijuliu este guvernul cu demnitarii care fac echilibristica pe muchia legii.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Temperatura și clima în Zanzibar: când este cel mai bine să vizitezi?

Destinație turistică de top în 2025, arhipelagul Zanzibar te așteaptă cu un climat tropical, caracterizat prin temperaturi ridicate și umiditate pe tot parcursul...

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...

Ghidul complet al simbolurilor de pe etichetele detergenților profesionali

Detergenții profesionali sunt esențiali în activitățile de curățenie din diverse domenii, de la spitale și unități de alimentație publică, până la hoteluri și...
Ultima oră
Pe aceeași temă