10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialReconstructia caselor distruse la inundatii, peste o luna

Reconstructia caselor distruse la inundatii, peste o luna

Inundatiile de la inceputul lunii septembrie au afectat 2500 de case, din care aproximativ 900 sunt grav avariate. Locuintele distruse sunt situate in patru judete: Galati, Vaslui, Vrancea si Bacau.
Sinistratii ale caror case au fost grav afectate de recentele inundati vor primi, in aproximativ o luna, materialele de constructii, estimeaza ministrul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely.
Inundatiile care au avut loc in urma cu doua saptamani au afectat patru judete, iar cele mai multe case distruse sunt in localitatea Tecuci din judetul Galati. Numai in Tecuci, pagubele rezultate in urma inundatiilor de la inceputul lunii septembrie au fost estimate la 6 milioane de euro, fiind distruse peste 120 de strazi cu utilitatile publice aferente, 200 de locuinte daramate, dintr-un total de 1000 de proprietati afectate.

"Echipa de la Ministerul Dezvoltarii care s-a deplasat pe teren impreuna cu specialistii de la Inspectoratul de Stat in Constructii au constatat ca majoritatea caselor afectate erau din chirpici, fara fundatii, fara o structura de rezistenta corespunzatoare. Din cele 2500 de case atinse de inundatii, aproximativ 900 stau sa cada si vor fi reconstruite", a precizat ministrul Dezvoltarii.
Ca si in anii 2005 si 2006, Guvernul a decis sa asigure fonduri pentru reconstructia caselor, iar Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a solicitat in acest sens suma de 35 milioane de lei. Proiectul de hotarare de guvern a fost inaintat, iar ministrul spera ca banii sa fie alocati saptamana viitoare.
Borbely a anuntat ca va discuta luni cu conducerea Bursei Romane de Marfuri pentru desfasurarea licitatiilor pentru achizitionarea materialelor de constructii (ciment, caramizi, tigla, tamplarie), estimandu-se ca aceste proceduri sa dureze circa doua saptamani.
Materialele de constructie vor fi trimise in localitatile afectate prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte, urmand ca pentru manopera si alte cheltuieli sa fie trimise alte sume de bani la consiliile locale.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă