5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024

Economia, amenintata

Rezultatele economice pe primul semestru, comunicate de Institutul National de Statistica, vin sa infirme optimistele asteptari guvernamentale. Cresterea economica obtinuta – 5,8% – este nu doar mai mica decat cea asteptata, dar si cu mult mai redusa in comparatie cu cea realizata in cursul semestrului I din anul trecut.
Dar nu acest lucru este important. In fond, cresterea economica obtinuta se afla la un nivel mult mai ridicat fata de standardele europene ale perioadei, ceea ce ar fi de natura sa elimine practic orice fel de ingrijorari. Problema este insa ca incetinirea pe ansamblu a intervenit din cauza slabirii sau chiar scaderii activitatii in sectoarele care, place sau nu place, stau la baza unei economii: industria si agricultura.

Avand in vedere ca o revenire in industria prelucratoare nu este prevazuta, iar efectele secetei nu au ajuns sa fie contabilizate inca in PIB, urmand sa fie resimtite in valoarea adaugata a agriculturii abia in semestrul al II-lea, tinta guvernamentala de crestere economica pe 2007 (adica peste 6%) nu mai poate fi atinsa.
Desi o incetinire a cresterii economice este de natura sa genereze preocupare, in cazul economiei din Romania ar trebui, dimpotriva, sa fie considerata o binefacere. Fara a ignora efectele pozitive ale cresterii economice din ultimii ani, n-am putea trece insa cu vederea caracterul nesanatos al acesteia intr-o masura disproportionat de mare. In primul rand, este o crestere economica bazata pe consum din import, ceea ce o face nedurabila si vulnerabila la orice turbulente de pe pietele financiara si monetara. In al doilea rand, provine prea putin din sectorul real al economiei si prea mult din sectoare precum cel imobiliar, financiar sau de retail. Dar nu din cauza unei supradezvoltari a acestora din urma, ci a unei subdezvoltari periculoase a industriei si agriculturii. Astfel, dezvoltarea indrituita si necesara a unor sectoare precum cel imobiliar, financiar si de retail nu are pe ce sa se articuleze, se asaza mai pe nimic, constituind un fel de castele de nisip fara fundatii. Iar cresterea economica obtinuta indeosebi in aceste sectoare, si nu in sectorul real al economiei, nu face decat sa extinda edificiile fara fundatie din economie, amplificand de fapt vulnerabilitatile.
Astfel ca o incetinire a cresterii economice ar trebui receptata pozitiv ca un proces de insanatosire, pentru ca in principiu ar insemna o reducere a ritmului de inaintare pe un drum cu vulnerabilitati.
Din pacate,insa, dupa cum arata statisticile, lucrurile s-au agravat aproape devastator. Cresterea economica s-a incetinit, dar a facut-o nu pentru ca s-ar mai fi temperat avantul activitatii in sectoarele care creeaza probleme si disfunctii, ci tocmai pentru ca s-a sleit de tot activitatea in sectorul real al economiei.
Desigur, nu va reactiona nimeni la acest avertisment mai mult decat sever. Dimpotriva, in frenezia ruinatoare care s-a instalat, se va apasa probabil si mai tare pedala de acceleratie pentru sectoarele imobiliar, financiar si de retail. Casele fara fundatie se vor inmulti. Ca si riscurile unei cresteri economice mult cantate, dar nesanatoase.

Cele mai citite

Furtuna Bert a alertat autoritățile din Regatul Unit şi Irlanda

Sosirea furtunii Bert a pus în alertă autorităţile din Regatul Unit şi Irlanda din cauza ploilor abundente, vântului şi căderilor de zăpadă aduse de...

Papa Francisc va vizita pentru prima dată Corsica pe 15 decembrie 2024

Papa Francisc va efectua o vizită în Ajaccio, situată în sudul Corsicii, pe data de 15 decembrie, transmite Reuters. "Pentru a treia oară de la...

Bosch anunță concedieri masive: 5.500 de posturi vor fi eliminate la nivel global

Bosch, unul dintre cei mai mari furnizori pentru industria auto europeană, a dezvăluit planuri de reducere a 5.500 de locuri de muncă la nivel...
Ultima oră
Pe aceeași temă