15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialRobotii, in ajutorul varstnicilor

Robotii, in ajutorul varstnicilor

Ingrijorati de imbatranirea populatiei, cercetatorii japonezi se straduiesc sa creeze roboti capabili sa execute treburile gospodaresti si sa acorde asistenta persoanelor varstnice, scrie "Le Monde".

 

Japonia detine astazi 40 la suta din robotii industriali existenti in lume si, odata asigurata suprematia in acest domeniu, cercetatorii se concentreaza din ce in ce mai mult asupra perfectionarii robotilor care sa poata fi folositi in gospodarii. Specialistii in cibernetica incearca astfel sa gaseasca o solutie in sprijinul persoanelor varstnice, a caror proportie creste in societatea japoneza, estimandu-se ca in 2055 aproximativ 40 la suta din populatia nipona va avea peste 65 de ani.
Inceputul a fost facut, pana acum existand roboti care fac curatenie, roboti care le amintesc proprietarilor cand trebuie sa isi ia medicamentele sau care pot sa indeplineasca alte sarcini simple. De exemplu, robotii creati de Fuji Heavy Industries fac curatenie in peste zece imobile de birouri din Japonia, intre care si o cladire de 54 de etaje din centrul capitalei Tokyo, in care "robotul de serviciu" lucreaza noaptea, circuland singur cu liftul. Robotul "de asistenta si de supraveghere" "enon", creat de laboratoarele Fujitsu, "lucreaza" in centrele comerciale, fiind capabil sa transporte greutati de pana la zece kilograme si sa afiseze pe un ecran tactil informatiile solicitate de cumparatori.
sapte mari companii japoneze, intre care Toyota Motor, Fujitsu Laboratories si Mitsubishi Heavy Industries, colaboreaza in proiecte comune pentru crearea, in urmatorii 15 ani, a unei noi generatii de roboti, mult mai perfectionati. Cercetatorii recunosc insa ca, deocamdata, robotii sunt "cam prostuti" si ca va mai trece mult timp pana vor egala performantele oamenilor, mai ales in indeplinirea unor sarcini care presupun sensibilitate si empatie. Este deocamdata dificil sa se creeze un robot care sa poata detecta si ajuta persoanele in varsta ratacite in aglomeratele gari japoneze.

» In octombrie, numarul japonezilor cu varsta de 100 de ani sau peste va fi de 32.000.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă