22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialUn bronz si doua bilete pentru Beijing

Un bronz si doua bilete pentru Beijing

Campionatele Mondiale de lupte care se desfasoara in aceste zile la Baku, in Azerbaidjan, au inceput bine pentru reprezentantii nostri. Chiar din prima zi, la "greco-romane", Eusebiu Diaconu a castigat medalia de bronz la categoria 60 kg, iar Virgil Munteanu s-a clasat pe locul 7 la 55 kg, ambii obtinand calificarea la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008.

Supararea lui Diaconu a fost ca,
tocmai in semifinalele competitiei, nu a reusit sa-l bata pe georgianul David Bedinadze, cel care in final si-a adjudecat titlul mondial, desi il mai invinsese in cateva randuri. In finala pentru locurile 3-5, Diaconu a trecut de finlandezul Jarkko Ala-Huikku, castigator in recalificari, si si-a asigurat astfel locul al treilea in ierarhia mondiala. "Sper sa reusesc sa cuceresc o medalie mai stralucitoare la Jocurile Olimpice, pentru care ma voi pregati in mod special", a spus dupa intreceri Eusebiu Diaconu, campion european en-titre. Diaconu are in palmares noua medalii, dintre care trei obtinute la Campionate Mondiale de seniori, toate de bronz. Virgil Munteanu a ajuns pana in sferturi, unde a fost invins de iranianul Hamid Soryan Reihanpour, pana in aceasta faza a competitiei trecand de cehul Jan Hocko, in primul tur, de ucraineanul Uyugar Ragimov, in 16-imi, si de cubanezul Yagnier Hernandez, in optimi. In recalificari, Virgil Munteanu a fost invins de americanul Lindsey Durlacher.

Din pacate, Diaconu si Munteanu au ramas singurii romani care au obtinut rezultate notabile la intrecerile lumii de lupte greco-romane incheiate ieri. Dintre ceilalti trei reprezentanti ai nostri inscrisi la aceasta disciplina, cel mai aproape de a obtine accesul la JO din 2008, unde se califica sportivii clasati in primele opt locuri,  a fost Ionel Puscasu, la categoria 66 kg. Puscasu s-a clasat al noualea in ierarhia finala, dupa ce a pierdut in sferturi in fata americanului Justin Lester. El a evoluat si in meciul de baraj pentru ocuparea locului opt, pe care de asemenea l-a pierdut in fata unui ucrainean. Ieri au parasit competitia din rundele inaugurale Cristian Rusu (74 kg) si Catalin Surugiu (84 kg).
Astazi incep intrecerile la lupte libere, unde vom fi reprezentati de cinci sportivi, Valentin Popescu (55 kg) si Petru Toarca (60 kg), urmand a intra in "focuri" chiar din prima zi.

ARBITRAJ
"Am avut emotii vizavi de modul in care vom fi arbitrati, dar nu avem motive sa ne plangem. Una dintre explicatii este accea ca Mondialele de la Baku constituie un criteriu de calificare la Jocurile Olimpice de la Beijing si pentru arbitri, iar acestia nu si-au permis, cel putin pana acum, sa faca greseli. Cat despre evolutiile sportivilor nostri, acestea au fost la nivelul asteptarilor si sper sa ne realizam obiectivul fixat inainte de plecarea la Baku (n.r.  – o medalie si 3-4 calificari la JO de la Beijing)", a spus ieri Vasile Puscasu, secretarul general al Federatiei Romane de lupte, prezent la fata locului.

Cele mai citite

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...
Ultima oră
Pe aceeași temă