Una dintre cele mai populare discipline sportive de peste Ocean, fotbalul american, prinde contur in Romania. Daca pana acum aceasta disciplina sportiva putea fi urmarita doar la televizor sau pe internet, in scurt timp vom avea ocazia sa vedem live confruntari intre formatii autohtone. De la inceputul anului s-au format cinci echipe, iar daca lucrurile vor evolua la fel de bine in continuare, este posibil ca pana la jumatatea anului viitor sa avem cel putin zece formatii si sa ne gandim serios la infiintarea unei federatii de specialitate si la un prim campionat de fotbal american in Romania.
In Bucuresti activeaza formatia Warriors, care a reusit sa recruteze aproape 30 de jucatori, cu varste cuprinse intre 17 si 28 de ani. Bucharest Warriors a luat nastere la inceputul acestui an la initiativa lui Cristi Rizu (assistant coach). Ulterior a venit si Bogdan Preda (defensive coach), care a stabilit un program de antrenament. "La inceput ne strangeam si jucam. Bogdan Preda a venit si a spus ca e cazul sa facem mai mult si am trecut si la sedinte de pregatire. Acum jucam doar duminica pentru ca in cursul saptamanii avem programate antrenamente", ne-a precizat Florin Cojanu, ofensiv coach.
Echipamentul – 200 de euro de persoana
O disciplina ca fotbalul american necesita, ca orice sport, pe langa efortul fizic, si un efort financiar. Echipamentul de joc se ridica la aproximativ 200 de euro de persoana. Acesta este obligatoriu pentru ca protejeaza sportivul de accidentari. Tocmai din cauza lipsei echipamentelor nici nu se organizeaza meciuri intre echipele din Romania.
Warriors beneficiaza si de experienta lui Seremet Roman (22 de ani), care a evoluat in 2002-2003 la Meeker Bulldogs (SUA) si in 2003-2005 la Chisinau Barbarians (Moldova). Cei aproape 30 de componenti ai formatiei se pregatesc in Bucuresti pe un teren de fotbal al Politehnicii. S-a luat in discutie si o asociere sau un parteneriat cu unul dintre cluburile sportive din Capitala. "Deocamdata suntem in stadiul in care trebuie sa depunem actele la judecatorie pentru a primi o identitate juridica. Apoi vom vedea. Am incercat sa gasim un teren pe care sa ne antrenam. Ni s-a spus ca inchirierea costa 2.000 de lei pe luna. Atunci va fi mult mai bine, tinand cont ca vom avea vestiare, dusuri si un gazon mult mai bun decat cel din Politehnica", a explicat Cojanu.
In planurile de viitor ale celor de la Warriors intra si gasirea unui sponsor tehnic care sa asigure echipamentul de joc, cel de antrenament, mingile si tot ce trebuie pentru ca sportivii sa faca performanta. Totodata se poarta discutii pentru atragerea unui finantator, pentru ca investitia va fi una destul de mare. In momentul in care va fi creat un campionat, atunci vor trebui bani pentru deplasari, cazari si mesele componentilor lotului.
Sharks Constanta si Warriors Bucharest au reusit in cele din urma sa-si achizitioneze echipamentul de joc, facandu-i pe suporterii fotbalului american din Romania sa astepte cu interes prima confruntare dintre cele doua formatii, care se va disputa la sfarsitul lunii octombrie sau inceputul lunii noiembrie. Celelalte trei echipe s-au format la Oradea (Stars), Vaslui (Wolves) si Targu Mures (inca nu si-a ales o denumire). Exista insa sperante tot mai mari ca pana la anul vor mai aparea cateva echipe, probabil in orasele mari, cum ar fi Timisoara, Cluj, Iasi sau Craiova.
Anul viitor suporterii fotbalului american din Romania vor avea ocazia sa urmareasca pe viu si o confruntare internationala, Chisinau Barbarians fiind de acord sa vina in tara noastra pentru a disputa un joc impotriva celor de la Warriors. "Pentru meciul cu Barbarians trebuie sa ne pregatim serios si mai trebuie sa gasim jucatori pentru a ne completa cele doua linii, atac si aparare. Deocamdata unii dintre noi joaca si intr-una, si in alta. Am mai avea nevoie de vreo patru-cinci jucatori pentru atac si vreo doi-trei pentru aparare. Dar sunt convins ca pana la sfarsitul lunii martie, anul viitor, cand ar trebui sa jucam cu Barbarians, vom gasi acesti jucatori", a precizat Florin Cojanu.
REGULAMENT
Fotbalul american este un sport de contact care combina forta bruta cu inteligenta, agilitatea si priceperea. Jocul opune doua echipe compuse din cate 11 jucatori. Formatia care are posesia se numeste offense (atac) si incearca sa avanseze cu mingea in terenul advers si sa marcheze puncte trecand de linia de scor si ajungand cu ea in endzone (zona de scor). Cealalta echipa se numeste deffense (aparare), incearca sa opreasca formatia in ofensiva si sa o faca sa piarda posesia mingii. Daca echipa aflata in atac reuseste sa marcheze, va ceda posesia echipei adverse si rolurile se schimba, astfel ca ofensiva se va apara, iar defensiva va ataca. O partida are doua reprize impartite in cate doua sferturi a 15 minute fiecare. Terenul de joc are 100 de yarzi lungime (1 yard § 0,9144 m) si 53 yarzi latime. Cea mai importanta zona a terenului este endzone (10 yarzi lungime), aflandu-se cate una in fiecare capat al terenului.