Pozitia de top pe piata europeana a corporatiei americane Microsoft se clatina, dupa ce Curtea Europeana de Justitie a respins, luni, apelul companiei impotriva unei decizii luate in 2004, decizie prin care Microsoft trebuia sa achite o amenda de 497 milioane de euro deoarece a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata europeana.
In urma verdictului dat de cej, Microsoft nu va scapa numai cu aceasta amenda, ci va trebui sa dezvaluie parti ale codului folosit in construirea Windows Media Player tuturor celor care le solicita in vederea construirii de aplicatii compatibile cu aceasta, precum si a unor detalii legate de protocoalele folosite de platformele Windows pentru servere pentru conectarea de tip "client-server" si "server-server". De asemenea, compania va trebui sa distribuie toate versiunile Vista fara Windows Media Player integrat, deoarece mai multe parti implicate in proces au aratat ca vanzarea acestui software impreuna cu sistemul de operare a adus daune considerabile firmelor care dezvoltau produse similare. Raportul Curtii catalogheaza drept irelevant faptul ca distribuirea software-ului este gratuita sau ca utilizatorii (in opinia Microsoft) nu sunt obligati sa foloseasca player-ul. "Chiar daca nu este obligat sa foloseasca acest software, utilizatorul il va folosi pentru ca el este deja integrat, lucru care il scuteste de a cauta, instala si testa un altul", este de parere Rob Lord, fondatorul media player-ului Songbird. Lord crede ca, in momentul in care WMP nu va veni "la pachet" cu Windows, atunci utilizatorii vor fi liberi sa-si aleaga software-ul pe care-l vor folosi, iar piata din domeniu va avea mai mult de castigat. In acelasi timp, Microsoft va trebui sa mentina player-ul la standarde ridicate, pentru a-si mentine cel putin o parte din utilizatori.
Procesul a inceput in 1998, cand firma Sun Microsystems a depus o sesizare la Comisia Europeana prin care se arata ca Microsoft a castigat o pozitie dominanta pe piata sistemelor de operare. Sun Microsystems arata, de asemenea, ca unele companii dezvoltatoare ale unor astfel de sisteme au nevoie de mai multe coduri Microsoft pentru a putea realiza protocolurile de interoperabilitate intre calculatoare care ruleaza sistemele realizate de ele si cele care le folosesc, coduri pe care Microsoft a refuzat in repetate randuri sa le faca publice.
Analistii sunt de parere ca amenda de aproape o jumatate de milion de euro nu este semnificativa pentru o companie care a realizat anul trecut un profit de aproximativ 10 miliarde de euro, insa acest profit la nivel european poate scadea din cauza noilor prevederi ale CEJ.
Microsoft are la dispozitie 10 zile pentru a face recurs, iar in cazul in care decizia ramane definitiva, toate pachetele Vista distribuite in cadrul UE vor trebui retrase de pe piata si inlocuite cu unele care nu contin Windows Media Player.
In timp ce la Bruxelles se sarbatoreste victoria impotriva monopolului Microsoft, unii nu sunt de acord cu decizia Comisiei Europene. De exemplu, Ciprian Jichici, administratorul unei firme de consultanta si dezvoltare de soft din Timisoara, considera ca se creeaza un precedent periculos. "Nu-mi fac griji pentru companii mari, de talia Microsoft, care au capacitatea financiara de a sustine un astfel de razboi in instante. Se vorbeste foarte mult despre castigarea pozitiei de monopol. Ce ne facem insa cu companiile de talie mica, ce inoveaza foarte mult si, automat, creeaza o piata pentru noile lor produse?", spune acesta.
In opinia lui Jichici, decizia Comisiei Europene a deschis posibilitatea ca oricine doreste sa poata obtine gratuit proprietatea intelectuala a competitorului sau. Cu alte cuvinte, daca cineva are o idee buna, o lanseaza pe piata, iar daca aceasta se dovedeste a fi un succes, o alta firma poate cere specificatiile tehnice ale produsului, urmand a castiga de pe urma producatorului initial. "Practic, sa o ajut sa intre pe piata creata de mine", conchide administratorul timisorean, care este si membru al Asociatiei pentru Competitie in Tehnologie.