17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecial"Asteptam de la un regizor o idee unica si pasiune pentru poveste"

„Asteptam de la un regizor o idee unica si pasiune pentru poveste”

» Discovery Campus este unul dintre cele mai importante programe de training profesional dedicate coproductiilor internationale de filme documentare de calitate pentru marele public.

» Regizorii europeni sunt instruiti in cadrul seminariilor pe subiecte precum documentare, strategii narative, prezentare, tehnici digitale, marketing si modele de finantare.

» Regizorii romani care au absolvit Discovery Campus, Alexandru Solomon si Florin Iepan, au realizat documentarele "Marele jaf comunist" si "Nascut la comanda. Decreteii".


Anul acesta,
Discovery Campus s-a oprit pentru o saptamana la Timisoara, unde am stat de vorba cu Donata von Perfall, directoarea programului, si cu Peter Symes, "decanul" scolii Discovery Campus.

» Ce este de fapt Discovery Campus?

Peter Symes: Este o oportunitate unica de creatie pentru oamenii implicati in lumea filmului documentar. In fiecare an primim 16 proiecte si lucram timp de 10 luni cu regizorii care le-au conceput, pana in momentul cand organizam o sesiune de "pitching", de "plasare" si vanzare a proiectelor. Iar acestea sunt vandute pentru piata mondiala, nu doar in Europa. Discovery Campus este o oportunitate pentru realizatorii europeni de filme documentare de a intra pe piata internationala. Proiectul a fost inceput de postul Discovery din Germania, dar este o organizatie nonprofit independenta. Cea mai mare parte din finantare provine din programul Media Plus al Uniunii Europene.
Donata von Perfall: Programul consta in patru saptamani de training in fiecare an si calatoreste de fiecare data in alt oras european. Colaboram cu diferite institutii, asa cum am facut in Romania cu asociatia Documentor, iar in alte parti cu universitati sau festivaluri de film. Suntem un fel de scoala si calatorim prin toata Europa.

Povesti locale de interes pentru audienta internationala

» Si ati avut succes pana acum?
DvP: Da, foarte mult. Discovery Campus exista de sase ani si saptezeci la suta din filmele din cadrul proiectului au ajuns sa fie produse si difuzate pe canalele de televiziune din toata lumea. Multe dintre ele au primit premii.
» Cine participa la acest program, ce fel de candidati cautati?
DvP: Pentru a putea participa trebuie sa ai un anumit nivel de experienta, nu este un program pentru incepatori. Cautam regizori care au mai facut cel putin un film documentar. In rest, participantii pot proveni din orice tara UE si pot avea orice varsta peste 21 de ani.

» Acceptati si studenti care au facut filme in facultate?

PS: Nu, de obicei vrem ca filmele sa fi fost aratate undeva. La televiziune sau la un festival de film. Apoi, candidatii trebuie sa dezvolte un concept pentru un film, iar acesta trebuie sa fie de interes pentru o audienta internationala, nu doar pentru audienta din Romania, Anglia sau Germania. Participantii trebuie sa intuiasca deci ce subiect este interesant la nivel international. Ce asteptam de la un regizor sunt o idee unica sau o abordare cu totul speciala si mai ales pasiunea pentru poveste.
"Toate numele importante din lumea filmului documentar au colaborat cu noi"

» Cine ii invata si ce anume?
PS: Incepem cu lucrurile de baza: tehnici narative, structura, estetica si noi tehnologii si tot ce au nevoie sa stie despre prezentare, productie si bugetare, distributie si plasament. Petrecem foarte mult timp cu lucruri precum trailerele de prezentare si pitching. Participantii primesc o introducere completa in domeniul coproductiilor internationale. Aducem specialisti pentru fiecare domeniu pe care trebuie sa-l stapaneasca. Spre exemplu, aducem "tutori", un fel de profesori particulari care petrec timp separat cu fiecare participant si le analizeaza bugetele sau care le spun cum se fac filmele in Franta, Anglia ori Germania. Toate acestea culmineaza in fiecare an in Leipzig, unde organizam un pitching in toata regula, unde participantii isi pot vinde filmele reprezentantilor televiziunilor care cumpara documentare. Fiecare participant are de asemenea la dispozitie o bursa cu ajutorul careia poate face practica pentru o perioada limitata in cadrul unei institutii din alta tara. Fiecare participant primeste doi tutori, de obicei un producator si un commissioning editor, si astfel are acces la doi oameni foarte importanti. Toate numele importante din lumea filmului documentar au colaborat cu noi, cum ar fi, anul acesta, Julie Anderson, director de programming la HBO New York, Krishan Arora, specialist factual la BBC Londra, Hillary Bell de la Channel 4 din Londra, Phil Fairclough, vicepresedintele departamentului de productie de la Discovery Channel US, Maurice Paleau de la National Film Board of Canada,  Kristina Hollstein de la ZDF din Germania si multi altii.

» Care sunt canalele de televiziune implicate in proiect si de ce se implica ele, ce au de castigat?
PS: Anul trecut am avut 50 de posturi de peste tot din lume. Dintre canalele de anul acesta au participat experti de la ARD, ARTE, AVRO, BBC, Channel 4, Discovery Channels, France 5, HBO, Spiegel TV, WGBH, ZDF si altii. Toate aceste canale participa la pitchingul final si au in felul asta acces la tineri regizori pe val. Televiziunile sunt interesate de idei noi, trebuie sa fie.

De la filmele de autor la serialele de divertisment
» Imi puteti da cateva exemple de filme care au fost facute in urma trainingului de la Discovery Campus si care au fost cumparate de televiziuni?
PS: "The Mosquito Problem&Other Stories" facut de Andrey Paounov din Bulgaria, "Marele Jaf comunist" de Alexandru Solomon, "37 Uses for a Dead Sheep" de Ben Hopkins si Nikki Parrott din UK. Sunt foarte multe.

» Care este proiectul de care sunteti cei mai mandri?
DvP: Cred ca cea mai mandra sunt de filmul "Devil’s Miner". Pentru ca la inceput regizorul nu avea nici un ban pentru a-l realiza si nimeni nu voia sa investeasca in el, asa ca a trebuit sa se descurce pe cont propriu. Este un film despre copiii bolivieni care muncesc intr-o mina, un film despre sclavia copiilor. Filmul a fost apoi nominalizat pentru un Oscar, iar aceasta este o mare reusita avand in vedere ca a durat sase luni pana cand sa se gaseasca finantare pentru el.

» Ce fel de documentare invata sa faca participantii la Discovery Campus?
DvP: Orice fel de filme documentare. De siinta, natura, istorii personale, documentare de autor, de divertisment, seriale. Sunt acceptate orice tehnici sau stiluri atat timp cat exista calitate si potential pentru piata internationala de film documentar.

» Platesc participantii pentru aceste cursuri?
DvP: Nu, nu exista nici o taxa de participare, dar, daca un film ajunge sa fie produs, exista o suma ce trebuie rambursata, care este de obicei prevazuta de bugetele de productie. Din acest motiv este Discovery Campus o oportunitate extraordinara, pentru ca oricine poate ajunge sa faca un documentar international, indiferent din ce tara vine sau de situatia sa economica.

O platforma de networking
» De ce credeti ca este nevoie de un program precum Discovery Campus?
DvP: La inceput nimeni nu stie cum functioneaza piata din alta tara. Nu ai contactele celor care fac comenzi de documentare pentru televiziuni, nu cunosti pe nimeni si nu stii cum se fac filmele in alta parte. Nici nu ai avea cum sa stii toate astea si tocmai de aceea ai nevoie de o institutie care sa te ajute sa patrunzi pe piata internationala de film documentar. Asta este ceea ce oferim noi, o platforma pentru intreaga Europa, un mediu prietenesc si destins in care poti face cunostinta si lega relatii cu experti cu care, in mod normal, nu ai putea nici macar sa vorbesti la telefon. Dar aici acestia isi fac timp sa vorbeasca cu tine intr-o atmosfera placuta.

» De ce ati venit in Romania?
DVP: Romania are o traditie puternica in filmul documentar. Al doilea motiv este ca anul acesta Romania a intrat in Uniunea Europeana. De mult timp am vrut sa venim aici, dar nu puteam pentru ca nu era parte din Comunitatea Europeana. Al treilea motiv este ca Alexandru Solomon si Florin Iepan, regizorii care au participat cu ani in urma la Discovery Campus in urma caruia au facut filmele "Marele Jaf Comunist" si "Nascut la comanda. Decreteii", au fost niste elevi de exceptie. Iar ei ne-au povestit de multe ori despre traditia documentarului din Romania, asa ca am venit aici.

Povesti adevarate
O poveste despre un grup de barbati greci, care vanau straine bogate in perioada de inflorire a turismului in Grecia, in anii ’70. O poveste despre incercarea miliardarului american Douglas Tompkins de a salva 270 de mii de hectare de padure tropicala si despre conflictul dintre acesta si localnicii care ar prefera sa construiasca drumuri si orase. O poveste despre programele de elita care ii pregatesc pe tinerii americani pentru pozitii importante din viata publica. Alta poveste despre o tanara croata stand de vorba cu sapte fosti iubiti, pentru a intelege de ce toate relatiile ei au esuat. Acestea si alte 12 povesti vor deveni filme documentare realizate de regizori europeni, cu distributie internationala. Programul in cadrul caruia au fost concepute si care le poate deschide drumul catre televizoarele din toata lumea se numeste Discovery Campus.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă