6.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialStacheta occidentala pentru politicile publice romanesti

Stacheta occidentala pentru politicile publice romanesti

Peste 250 de cercetatori, lideri civici, jurnalisti, intelectuali si parlamentari din SUA, Europa si Romania se intalnesc incepand de azi pana sambata la conferinta "European Ressource Bank".

"Multi cred ca libertatea este garantata automat intr-o societate democratica. Insa, pentru ca toti sa se bucure de libertate, trebuie ca unii sa o inteleaga, sa o apere si sa o cultive. Dorim sa aratam publicului roman ca exista oameni care fac sa se intample lucrul acesta", spune Horia Terpe, director executiv al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala, organizatorul conferintei "European Ressource Bank", ce are loc la Bucuresti in perioada 13-16 septembrie.
Cu 180 de participanti straini din SUA, Europa si America Latina, experti in politici publice dedicate principiilor libertatii – piata libera, drepturi civice, sisteme private de pensii –, conferinta se vrea o platforma de discutii si o ocazie de a arata publicului si participantilor romani "nivelul la care trebuie discutate politicile publice si reformele insitutionale", explica Horia Terpe.

Printre participanti se numara Jose Pinera, fost membru al grupului de economisti care au realizat revolutia pietei libere din Chile. Secretar pentru munca si protectie sociala in Chile intre 1978 si 1980, Pinera a fost arhitectul privatizarii sistemului de pensii si autorul Reformei Muncii care a flexibilizat aceasta piata, ducand la un grad maxim de angajare. Fondator al Centrului International al Pensiilor, Jose Pinera consiliaza guvernele din intreaga lume cu privire la sistemele de pensii private.
Tot specialist in reforma pensiilor este si Georges de Menil, profesor de economie la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris si fost consilier al premierilor romani intre 1997 si 2000. Dintre invitatii americani se remarca Tom Palmer, vicepresedinte al prestigiosului institut clasic-liberal american CATO, Bridgett Wagner, director al departamentului de relatii externe al fundatiei conservatoare americane Heritage, Grover Norquist, presedinte al fundatiei Americans for Tax Reform.
Temele conferintei se axeaza pe reforma sistemului de pensii, Tratatul de Reforma al UE ce va inlocui proiectul Constitutiei europene, politici fiscale si competitivitate in UE, precum si libertatea presei.

» Proiect anticoruptie

Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI) incearca sa contribuie la combaterea coruptiei sistemice, facilitate de birocratia greoaie. Un proiect concret in acest sens a fost cel legat de birocratia din vami – "Bariere administrative care duc la coruptie in vami" –, in care analizarea tuturor reglementarilor din domeniul vamal a relevat faptul ca era mai ieftin sa dai mita decat sa urmezi toate procedurile legale. "Recomandarile noastre de eficientizare au fost incluse in strategia vamilor", spune Horia Terpe, director CADI, care considera insa ca fara o reforma constitutionala toate aceste politici publice si mici ajustari sunt ineficiente. "E nevoie de rescrierea contractului social".

Cele mai citite

Piața de leasing din România, potențial uriaș de creștere

Sectorul financiar din România se confruntă în continuare cu probleme, precum cea mai scăzută rată de intermediere financiară din Europa Piața de leasing din România...

Industria României, în declin pentru al șaselea an consecutiv

Economiștii avertizează că România are nevoie de o politică industrială clară, sprijin pentru inovație și tehnologizare Industria României continuă să fie în declin pentru al...

Atac masiv al rușilor cu 120 de rachete și 90 de drone asupra Ucrainei

Au fost explozii în mai multe orașe, inclusiv la Kiev, soldate cu cel puțin cinci morți și 15 răniți A fost una dintre cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă