5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialExpeditia de supraveghere a Dunarii a ajuns in Romania

Expeditia de supraveghere a Dunarii a ajuns in Romania

Dupa sase ani de la prima expeditie de supraveghere a Dunarii, "Joint Danube Survey – 2007" a ajuns, din nou, in sectorul romanesc al batranului fluviu.

Organizata sub patronajul Comisiei pentru Protectia Dunarii, expeditia, care cuprinde specialisti din mai multe tari riverane fluviului, a inceput pe 14 august, la Regensburg (Germania), si isi va incheia recoltarea de probe pe 28 septembrie, la Tulcea. Cele trei nave din convoi sunt, de fapt, un laborator plutitor in care se fac o parte din analizele privind calitatea apei Dunarii, ele vizand compozitia chimica, macrofitele, fitoplanetariul, depunerile de sedimente pe segmentele unde au avut loc unele lucrari hidrotehnice ori in apropierea gurilor de varsare ale unor afluenti ai Dunarii.

Pentru prima data, cursul fluviului este analizat si din punct de vedere hidromorfologic. Potrivit lui Filip Willer, secretarul Comisiei Dunarii, proiectul aflat in derulare trebuie sa cuprinda si studierea ecosistemelor din porturile de fluviu din Romania. "Este prematur sa ne pronuntam asupra calitatii apei Dunarii", a precizat domnul dr. Bela Csanyi, conducatorul expeditiei. "Asta o vom face abia in primavara, dupa ce vom prelucra si interpreta datele obtinute. Cert este insa ca probele de sedimente luate in amonte de Drobeta Tr.-Severin, de la Bazias, Tekija si Coronini, atesta grade diferite de poluare, ceea ce da nastere unui dezechilibru ecologic." Fenomenul este generat si de cantitatea mare de ape uzate deversata in fluviu, dar si de neaerarea corespunzatoare a apei Dunarii, care are pe mai bine de 200 kilometri regim de semilac.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă