15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialPremierul Fradkov, pionul sacrificat

Premierul Fradkov, pionul sacrificat

Presedintele rus, Vladimir Putin, a acceptat ieri demisia premierului Mihail Fradkov, propunand imediat in locul acestuia un om de incredere.
mihail fradkov si-a motivat decizia de a demisiona, ceea ce a atras si dizolvarea guvernului prin "apropierea unor evenimente politice majore in tara" (aluzie la alegerile parlamentare si prezidentiale) si prin "dorinta de a-i da presedintelui deplina libertate in luarea deciziilor, inclusiv in privinta personalului". Acceptandu-i demisia, Putin a dat o explicatie asemanatoare.
In timp ce majoritatea analistilor dadeau drept sigura ieri numirea in fruntea executivului a prim-vicepremierului Serghei Ivanov, care ar fi obtinut astfel un avantaj considerabil in alegerile prezidentiale din martie 2008, presedintele Dumei de Stat, Boris Grazlov, a anuntat ca presedintele Putin a transmis pentru aprobare nominalizarea lui Viktor Zubkov, seful unui serviciu federal de combatere a spalarii banilor. Desi nu este o personalitate de prim rang, nici Zubkov nu este strain de cercurile de influenta de la Kremlin, el lucrand in anii ‘90 in comitetul pentru relatii externe al Primariei din Sankt Petersburg, condusa la acea data de Vladimir Putin. De altfel, remarca analistii, si Putin a avut o ascensiune asemanatoare, fiind aproape necunoscut cand a fost numit premier, in 1999, cu sapte luni inainte de alegerile prezidentiale din 2000, pe care le-a castigat detasat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă