-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodBabadag, un Irak la scara redusa

Babadag, un Irak la scara redusa

In spatele exercitiului romano-american "Proof of Principle" se ascund tactici de lupta impotriva rebelilor irakieni. Romania are toate sansele sa devina in viitorul apropiat o forta importanta in teatrul de operatiuni din Golful Persic. Militarii constanteni au demonstrat in poligonul Babadag ca, cel putin la nivel de pluton, sunt calificati sa lupte in Irak.
O zi normala de munca in poligonul Babadag incepe foarte devreme. Militarii romani si cei americani din compunerea companiilor mixte au aceleasi conditii vitrege de cazare. Americanii au adus un plus de confort pe dealurile Babadagului prin amplasarea unor containere cu chiuvete, dusuri si toalete. In rest, noroiul si praful dau mult de furca transportoarelor auto blindate (TAB) si masinilor de teren americane Humvee. Partea romana a trimis la "razboi" o companie a Batalionului 341 Infanterie Topraisar, iar US Army trei companii calite in Irak.

M 16 vs AK 47
Pregatirea a inceput de la nivelul zero. Scenariul prevede mai multe module de instructie sau, cum le numesc militarii, "ateliere". S-a dorit in mod special ca instructia sa se faca "la gramada", respectiv plutoanele celor doua forte actioneaza sub aceeasi comanda. Practic, in fiecare grupa americana se afla cel putin doi romani. Mai mult, s-au executat sedinte de tragere in care romanii au utilizat armamentul american si invers. "Rechinii Albi", asa cum au fost supranumiti infanteristii de la Topraisar in Afganistan, nu au fost prea impresionati de celebrele carabine M 16 sau mitraliera grea de calibru 50, cea cu care Rambo secera sute de vietnamezi pe marele ecran. La sfarsitul primei sedinte de tragere cu armele americanilor, constantenii au concluzionat: americanii au arme mai usoare, mai manevrabile, dar vechiul AK 47, arma de baza a armatei romane, trage mult mai precis.

"Rambo" de Topraisar
Am nimerit intr-unul din poligoanele Babadagului chiar in mijlocul unei sedinte de tragere cu munitie reala a romanilor. Parca nu-ti vine sa-ti crezi ochilor cand vezi uniforme romanesti pe cabina unui Humvee. S-au tras in serii scurte. Tintele au cazut rand pe rand la pamant. Capitanul McRee, comandantul companiei americane care include si un pluton romanesc, a precizat ca acuratetea tirului a fost de 80%. Nici chiar americanii nu ar fi putut scoate un rezultat mai bun. Antrenamentele de tir sunt destul de complicate la americani. Intai trebuie sa treci de o sesiune de calificari. "Este pentru prima data cand tragem cu M 16. Trebuie sa obtii minim 23 de puncte din 40. Media noastra a fost de peste 30 de puncte", a declarat sublocotenentul Valentin Priciu, comandantul contingentului romanesc. La sfarsitul antrenamentului, americanii ii privesc cu caldura pe constanteni. Schimba impresii despre tir. Cel mai bun tragator roman este poreclit pe loc "Rambo".

In linia intai
Patrula motorizata este formata din patru Humvee si un TAB 77. Vechitura de transportor blindat romanesc merge intotdeauna in capul coloanei. Aflu ca, desi este mult mai greoi decat masina de teren blidata americana Humvee, dispune de un armament de aproape patru ori mai puternic si blindaj superior. Considerat de multi depasit, TAB–ul 77 isi face datoria constiincios in misiunile de patrulare din Irak si Afganistan. De altfel, numarul ridicat de TAB-uri lovite de minele antipersonal confirma faptul ca romanii sunt in prima linie.

Lectia antitero
Americanii au mai pus la punct la Babadag un mic perimetru destinat luptei de gherila. Cateva constructii rudimentare reprezinta o mica asezare unde se ascund "teroristii islamisti". Patrulele mixte exerseaza la nesfarsit procedurile de retinere a inamicilor. Dupa doua saptamani de munca, romanii actioneaza la unison cu americanii. Pot pleca in misiune oricand.

Ratie
» Meniul numarul 24
De vreo 20 de ani, ratiile de razboi ale americanilor sunt formate din mai multe pungi de plastic, in care se afla preparate diverse. Cu ajutorul unei pungi cu carbid si apa, mancarea este incalzita pe loc. In doi timpi si trei miscari, pranzul este gata. Fiecarui fel de mancare ii corespunde un numar, astfel ca militarilor le este foarte usor sa-si aleaga meniul favorit. Usor de preparat, dar greu de mancat. Meniul numarul 24, respectiv carne de vita cu sos, este printre cele mai cautate, dar este departe de a avea gustul unei portii gatite ca la carte. Rezista insa cinci ani in orice conditii de pastrare si contine 3000 de calorii, necesarul unui militar in misiune. Dat fiind ca nu sunt in misiune de razboi, trupele mananca dimineata si seara la cantina si doar la pranz gusta din preparatele surogat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă