Purcei de lapte prajiti, branza, slanina, placinte de toate felurile, dulceata din fructe de padure, miere de albine, toate "suta la suta naturale", tuica, afinata, aer curat si liniste sunt cateva dintre tentatiile cu care proprietarii de pensiuni din Muntii Apuseni incearca sa atraga turistii in acest sezon de iarna. Oferta turistica a Apusenilor a fost prezentata pe larg la acest sfarsit de saptamana in cadrul celei de-a treia editii a Targului de Turism Rural de la Albac, judetul Alba.
Reprezentantii celor mai importante agentii de turism au vizitat aproape toate pensiunile de pe Valea Ariesului in cautarea "locului perfect" pentru clientii lor, intr-un tur de cateva ore oferit de organizatori.
"In ultimi ani am vazut o evolutie in sensul cresterii numarului de locuri si a calitatii serviciilor", a spus vicepresedintele Agentiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural, Emil Comsa. De altfel, din cele peste 120 de pensiuni turistice din Alba, patru au nivelul maxim de evaluare: cinci margarete.
Din acest punct de vedere, Alba are cele mai multe asemenea pensiuni. Serviciile oferite la cinci margarete sunt la nivelul celor din Elvetia sau Austria: sauna, piscina, calarie, partie privata de schi, fitness si chiar sala de conferinte. Exista, in opinia unor proprietari, si reteta speciala pentru pensiunile din Apuseni.
"Ce oferim? In primul rand in Apuseni se doarme bine, se mananca bine si se bea bine, pentru cine poate. Poti sa vezi ceea ce nu ai vazut niciodata, sa te intalnesti cu oameni care iti pot parea duri la prima vedere, dar apoi vezi ca sunt foarte primitori", a explicat Cristi Pasca, proprietarul unei pensiuni din Arieseni, care si-a angajat un maestru bucatar pentru a satisface toate poftele clientilor.
Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, prezent si el la targ, a spus ca strategia de dezvoltare a Apusenilor are drept prioritate sustinerea turismului verde si promovarea uneia dintre cele mai frumoase zone din tara.